Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Jogurttiuunilohi ja kvinoa-verigreippisalaatti

Myöhäisherännäisenä tilasin ensimmäisen Ruokakassini Anton&Antonista pari viikkoa
sitten. Rakastuin, ja aloin samalla tarkastella omaa ostoskäyttäytymistäni. Käyn viikolla helposti päivittäin kaupassa, ja kauppareissuun vierähtää sellaiset reilu parikymmentä minuuttia. Aikaa kuluu lähinnä siihen, ettei minulla ole hajuakaan, mitä ajattelin ruuaksi tehdä. Myös rahaa kuluu heräteostoksiin, ja joudun usein piipahtamaan kaupassa uudemmankin kerran, kun olen unohtanut ostaa jotain tärkeää.

Niinpä eräänä iltana istahdin ruuan jälkeen alas keittokirjoineni ja aloin raapustaa ruokasuunnitelmaa seuraavalle kolmelle päivälle. Kauan sitten ostamani Candice Kumain Eat Yourself Sexy valikoitui terveysintoiluvaiheestani vahvaksi kandidaatiksi, joten loppuviikon ruokailut sujuivat pitkälti Candicen innoittamina.

Keskiviikkona kaupassa kului 30 minuuttia ja rahaa kului loppuviikon ostoksiin (päivälliset kahdelle kolmeksi päiväksi) alle neljäkymppiä! Jes!

Rakastuin täysin tähän reseptiin, jossa lohifilee leikataan annospaloiksi ja valellaan (uitetaan) soijalla, sitruunamehulla ja sinapilla maustetulla kreikkalaisella jogurtilla. Jogurttimarinadista tulee mieleen kirpeä kastike, jota meillä ainakin lapsuudessa tarjottiin lähestulkoon poikkeuksetta kalan kanssa. Molempia alla olevia reseptejä on muokattu omaan makuuni sopivammiksi, mutta alkuperäiset ohjeet on tosiaan Eat Yourself Sexystä.

Jogurttiuunilohi (kahdelle)

400 g lohta
3/4 dl kreikkalaista jogurttia
1 rkl sitruunamehua
1 rkl soijakastiketta
½ rkl Dijon sinappia
ripaus srirachaa
kevätsipulin varsi

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.

Sekoita jogurtti, sitruunamehu, soijakastike, sinappi ja sriracha pienessä kulhossa. Laita kala nahkapuoli alaspäin uunivuokaan ja voitele huolellisesti jogurttimarinadilla. Tähän saisi kulua noin 2/3 seoksesta. Hienonna kevätsipuli ja pyörittele ne jäljelle jääneessä marinadissa, nostele kalan päälle.

Paista kalaa uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.

Kvinoa-verigreippisalaatti avokadolla

salaattisekoitusta (mieluiten tummanvihreitä salaatteja kuten pinaattia, lehtikaalia, mizunaa jne)
3 dl kypsentämätöntä kvinoaa
1 verigreippi, segmentoituna
1 avokado, ohueksi siivutettuna

vinegretti
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl soijakastiketta
2 rkl limemehua
1 rkl balsamiviinietikkaa

Keitä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan ja anna jäähtyä hieman. Sekoita vinegrettiaineet keskenään salaattikulhossa. Lisää hieman jäähtynyt kvinoa ja kääntele huolellisesti vinegretin joukkoon. Sekoita mukaan huuhdellut salaatit sekä verigreippi. Asettele avokadosiivut päälle ja purista halutessasi lisää limemehua salaatin päälle.

Koko illallisesta tuli vähän sellainen fiilis, että näitä olisi pitänyt tehdä jo aiemmin, kun kirja on kuitenkin ollut hyllyssä jo useamman vuoden. Syy reseptien käyttämättömyydelle on varmaan ollut kuvien puute, taidankin olla visuaalisempi tyyppi kuin luulinkaan.Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.