Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Sienikeitto salvialla ja portviinikermalla

IMG_20160322_192410.jpgEdelleen ruokasuunnittelusta innostuneena suunnittelin pääsiäisviikon menun edellisviikonloppuna. Pääsiäispyhät on meillä lyöty täyteen sukulointia, koska kaikki haluavat syöttää meitä. Niinpä pääsin helpolla, ainoastaan neljän päivän illalliset ja yksi kauppareissu. Okei, keskiviikkona oli vielä vuorossa pääsiäisen alkoreissu, mutta ruokakauppaan ei tarvinnut enää tunkea pahimpaan ryysikseen. Pääsiäisviikon menu koostui pollo limonellosta spagetin ja kesäkurpitsasuikaleiden kera, sienikeitosta, kanansiivistä dippilisukkeineen, sekä kana-mustapapukeitosta avokadon kera.

Keittoreseptit poimin Vera Jordanovan edellisvuonna ilmestyneestä Don’t Miss a Bite -kirjasta, joka on jostain syystä jäänyt suht vähälle käytölle kauniista kuvistaan huolimatta. Sienikeitossa jouduin hiukan oikaisemaan, koska lähikauppa ei tarjonnut villiriisiä eikä kuivattuja herkkutatteja, enkä myöskään halunnut turhaan ostaa konjakkia pyörimään nurkkiin. Olisin toki voinut piipahtaa Stockalla tiistaina matkalla yhtiökokouksesta Pörssitalolta kotiin, mutta päkiänsyöjäkenkäni eivät vaan mahdollistaneet kävelyä yhtään lähintä ratikkapysäkkiä pidemmälle. Pitäis varmaan käydä vähän kenkäostoksilla, niin ei joutuisi arpomaan yli kymmenen sentin piikkareiden ja kulahtaneiden conversejen välillä…

Keitossa oli alkuperäisen reseptin mukaan aika monta vaihetta, mutta oikeastaan eniten aikaa vievä vaihe oli sienin pilkkominen. Reseptikään ei ollut niin monimutkainen kuin miltä se ensinäkemältä vaikutti. Veran ohjeesta on siis kokonaan dumpattu herkkutatit, konjakki on korvattu kuohu- ja portviinillä ja villiriisi risottoriisillä.

Sienikeitto salvialla (ja portviinikermalla)

2½ dl risottoriisiä (arborio!)
1 rkl oliiviöljyä
1 dl kuohuviiniä (tai valkkaria, meillä nyt sattui olemaan viikonlopulta pullonpohja skumppaa, joten käytin sen)
7 dl sienilientä (käytin laimennettua kanttarellifondia)

1 rkl oliiviöljyä
3 rkl voita
6 valkosipulin kynttä ohuesti siivutettuna
10-18 salvianlehteä
2 salottisipulia hienonnettuna
1 varsisellerin varsi hienonnettuna
800 g sieniä leikattuna (tällä kertaa siitakkeita ja normiherkkiksiä, kun ruskeita ei löytynyt. Veikkaan että kanttarellit ja suppikset toimisi ihanasti!)
1 l lihalientä (tai lisää sienilientä jos haluat tehdä vegeversion)

Tee ensin riisi. Kuumenna 1 rkl oliiviöljyä pannulla, lisää puolet valkosipulinkynsistä ja 4-6 salvianlehteä. Kuullota reilu minuutti, lisää sitten riisi ja kuullota vielä pari minuuttia. Lisää viini, sekoittele kunnes se on haihtunut. Lisää sieniliemi ja anna porista hiljalleen aina välillä sekoitellen noin 25 minuuttia tai kunnes kaikki neste on imeytynyt. Peitä kannella ja nosta sivuun.

Mittaa 1 rkl oliiviöljyä ja 2 rkl voita kattilaan, levy keskilämmöllä. Kun voi on sulanut, lisää salottisipulit, loput valkosipulit ja salvia. Kuullota pari minuuttia, lisää sitten sellerinvarsi ja kuullota 3-4 minuuttia, kunnes selleri pehmenee hiukan. Lisää sitten jäljellä oleva 1 rkl voita ja sen sulettua lisää sienet. Paista noin 10-15 minuuttia kunnes ylimääräinen neste on haihtunut. Lisää lihaliemi, anna hautua noin 30 minuuttia. Tarjoa riisin ja portviinikerman (4 osaa creme fraichea, 1 osa portviiniä) kanssa

 Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.