Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Mustikkapiirakkajuustokakku

IMG_20160410_105914  “Finland. Where the use of space bar is optional.” Pitää paikkansa ainakin tämän herkun nimen kanssa. Pitkästä nimestään huolimatta tämä on kuitenkin nopea valmistaa, ja valmistelut onkin tehty ennen kuin ehdit “mustikkapiirakkajuustokakku”a sanoa.

Viime viikonloppu oli erittäin kokkausintensiivinen. Väliin mahtui näennäisesti myös koirankoulutusta (ja apukokin 1 3/4 v synttärit!) sekä koukuttavan maanviljelypelin pelaamista, mutta enimmäkseen vain kokkailin. Ja kävin ruokakaupassa. Ja googlailin ruuanlaittoon liittyviä juttuja. Niin ja yritin venyttää vuorokauteen vähän lisää tunteja kokkailua varten.

Vaikka minusta tuntui, etten oikein ehtinyt vain olla ollenkaan, olo oli yllättävänkin rentoutunut maanantaina. Jopa siinäkin määrin, ettälähdin reippaasti salille ensimmäistä kertaa pääsiäisenä saamani flunssan jälkeen. En vieläkään ole ihan sataprosenttisessa iskussa, korvat on lukossa edelleen ja paukkuvat suht kivuliaasti aina kun sitä vähiten odottaa, ja sitkeä yskä iskee vieläkin ruuan jälkeen ja nukkumaan mennessä, mutta jälkitautien vaara on kyllä jo ohi. Eka kerta salilla tauon jälkeen on aina aikamoista myrkkyä, ja ihan suretti kun jouduin tälläkin kertaa pudottamaan painoja reilusti edelliseen kertaan verrattuna. Kyllähän siihen rytmiin taas pääsee, mutta sais nämä flunssat nyt jäädä.

Mutta takaisin kokkaukseen. Tein viikonloppuna kuuluisaa Farangin karkkipossua ihan ensimmäistä kertaa itse. Tähän kuluikin sitten suurin osa lauantaista (kun juoksin kaupasta toiseen) ja sunnuntaista (kun kokkailin karamelliseosta ja sitten yritin irrottaa kyseistä seosta kattilasta, jossa sen olin keitellyt), sekä mustikkapiirakkajuustokakkua, josta tämä postaus siis oikeastaan kertoo. Jossain kaikkein pohjimmiltaan tämä postaus kertoo mustikkapiirakkajuustokakusta.

kakkuMustikkapiirakkajuustokakku on konseptina sellainen, että sen odottaisi olevan “juttu”. Keksin sen viime perjantaina töissä, kun olin mennyt tekemään erääseen koulutukseen liittyviä tehtäviä työpaikan “Working Loungeen”, joka on vähän niinkuin mukava kahvila, jossa voi työskennellä rauhassa ja juoda ehkä samalla kupin Chai Lattea ja syödä mustikkajuustokakkua. Ja samalla kun tekee niitä tehtäviä ja syö sitä kakkua ei voi välttyä miettimästä, miten hienoa olisi, jos se olisikin mustikkapiirakkajuustokakku. Senhän erottaa mustikkajuustokakusta tietenkin se, että juustokakkupohja ei olisikaan pelkkää keksimurua, vaan mustikkapiirakka! Ja silloin tulee mieleen, että mitähän kello on ja milloin voi lähteä kotiin googlailemaan mustikkapiirakkajuustokakkuja.

Voin kertoa, että ilmeisesti mustikkapiirakkajuustokakku sellaisena kuin se mun mieleen pompsahti ei ole konsepti. Kaikissa löytämissäni versioissa juustokakku oli juustokakku ja siihen päälle oli heitetty jonkinnäköinen mustikkahilloke tai -kompotti.

Onneksi mulla oli vahva kuva siitä, mitä halusin tehdä, joten päätin vain yhdistää perinteisen mamman marjapiiraan juustokakkureseptiin, jota olin halunnut kokeilla jo pitkään. Kyseinen resepti oli joskus Masterchef Australian masterclassissa, joten pakkohan sitä oli testata.

Pohja:
1 dl mantelijauhoa
1 3/4 dl vehnäjauhoa
3/4 dl hienoa sokeria
90 g voita

Mustikkapiirakkatäyte:
200 g mustikoita (sekoita mustikoihin 1 rkl perunajauhoa jos käytät pakastettuja)
200 g kermaviiliä
1 muna
½ dl sokeria
1 tl raastettua sitruunan kuorta

Juustokakku:
250 g mascarponea, pehmitettynä
80 g tuorejuustoa, pehmitettynä
500g ricottaa
4 munaa
2½ dl sokeria
1 rkl raastettua sitruunan kuorta
1 sitruunan mehu (noin 3/4 dl) tai enemmän jos haluat juustokakusta sitruksisemman
½ tl vanilijajauhetta
1½ rkl maissijauhoa
1½ rkl vettä

Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla, myös reunat! Kätevintä on laittaa yksi leivinpaperiarkki pohjalle ja leikellä toisesta suikaleita peittämään reunat. Lämmitä uuni 150 asteeseen.

Sekoita pohjan ainekset keskenään kulhossa murumaiseksi seokseksi, painele taikina irtopohjavuuan pohjalle ja reunoille. Paista noin 10 min tai kunnes pohja on kauniin kullanvärinen. Nosta sivuun.

IMG_20160412_161409Tee seuraavaksi mustikkapiirakkatäyte. Sekoita keskenään kermaviili, sokeri ja muna, sekoita sileäksi. Nostele varovasti joukkoon mustikat. Kaada mustikkatäyte esipaistetun pohjan päälle.

Sekoita kulhossa juustot, sokeri, munat, sitruunankuori ja vanilijajauhe sileäksi seokseksi. Sekoita keskenään vesi ja maissijauho, lisää juustoseokseen ja sekoita sileäksi. Kaada juustokakkumassa varovasti mustikkatäytteen päällä. Jos et halua, että mustikkaseos ja juustokakku sekoittuvat, nostele juustokakkuseos mustikoiden päälle, sillä kaataessa nämä tuppaavat sekoittumaan hiukan.

Paista ensin 1 tunti 150 asteessa, sammuta sitten uuni ja anna kakun saunoa vielä toinen tunti suljetun oven takana. Nosta kakku pois uunista ja anna jähtyä huoneenlämmössä, ja nosta se sitten jääkaappiin vähintään 4 tunniksi (tai mieluiten yön yli).Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.