Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Raparperi-jogurttijuustokakku

raparperijuusto instaSaaaay whaaaat?  Onnistuin tuputtamaan itseni rakkaan ystäväni polttaribrunssin kehittely- ja toteutustiimiin, ja sain heti kasan ideoita. Alkukevään brunssihulluus nosti taas päätään, mutta pysyi tällä kertaa yllättävän hyvin aisoissa. Aivoriihestäni syntyi idea valkosuklaalla kuorrutetusta marmoroidusta raparperi-jogurttijuustokakusta. Tätähän piti sitten tietenkin testata, joten Poikaystävä pääsi koekaniiniksi. Varsinaisessa polttaritoteutuksessa tuli pieni hiccup, ja lopputuote ei ollut ihan yhtä timanttinen kuin tämä testiversio, mikä johtui sekä raparperien väristä että massakoon lisäämisestä, jolloin täytteen rakenteesta tuli hieman erilainen.

Testikakusta tuli lopulta niin kaunis ja polttareiden höyhen-/lintuteemaan sopiva, etten raaskinut ruveta peittämään sitä kuorrutuksella, eikä kakku sitä maunkaan puolesta kaipaa.

Raparperi-curd
260 g raparperia
1 dl vettä
1 sitruuna
200g sokeria
25 g maissitärkkelystä
15 g jauhoja
2 g suolaa
4 munaa
30 g voita
1 liivatelehti

Kiehauta vesi kattilassa, keitä raparperit siinä kypsiksi (noin 5 min). Soseuta raparperit sauvasekoittimella sileäksi, anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Purista sitruunan mehu raparperin joukkoon, sekoita. Lisää kattilaan sokeri, maissitärkkelys, jauhot ja suola. Sekoita. Kuumenna seos keskilämmöllä kuumaksi, niin että se melkein kiehuu.

Erottele keltuaiset valkuaisista, laita keltuaiset kulhoon. Valkuaisia ei tässä reseptissä tarvita, niistä voi pyöräyttää esim munakkaan tai marengin. Riko keltuaisten rakenne. Temperoi keltuaiset kaatamalla noin 1½ dl kuumaa raparperiseosta keltuaisten joukkoon koko ajan sekoittaen. Kaada tämän jälkeen kananmunaseos kattilaan ja sekoita huolellisesti. Sekoittele seosta keskilämmöllä kunnes se sakenee.

Nosta kattila pois lämmöltä ja anna jäähtyä hiukan. Sekoita joukkoon kuutioitu voi ja liotettu liivatelehti. Sekoita.raparperijuusto

Juustokakku
pohja
13 digestivekeksiä
70g voita

täyte
250 g mascarponea
200 g tuorejuustoa (Philadelphia)
3 dl kreikkalaista jogurttia (mielellään purkista, ei tölkistä)
5 rkl sokeria
3 liivatelehteä
1 sitruuna

Murskaa keksit esimerkiksi kaulimella. Sulata voi ja sekoita se keksinmuruihin. Levitä seos tasaisesti 20-senttisen irtopohjavuuan pohjalle.

Sekoita tuorejuustot ja kreikkalainen jogurtti keskenään tasaiseksi massaksi. Lisää joukkoon sokeri. Tarkasta maku ja lisää sokeria tarvittaessa. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä kunnes ne pehmenevät. Purista sitruunan mehu mikronkestävään astiaan ja kuumenna. Liuota liivatelehti kuumaan sitruunamehuun ja sekoita huolellisesti juustokakkuseokseen.

Kaada juustokakkuseos keksimurupohjan päälle. Kaada jäähtynyt raparperitahna juustokakkuseoksen päälle. Sekoita raparperitahna leikkaavalla, pyöreällä liikkeellä esimerkiksi nuolijaa käyttäen juustokakkuseoksen joukkoon.

Nosta kakku jääkaappiin hyytymään vähintään 4 tunniksi tai yön yli.

 Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.