Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Varhaiskaalipataa ja uusia perunoita

kaali insta Kaalipata oli lapsena yksi suosikkikesäruokiani kerma-sipulikastikkeen ohella. Ja pekoniin käärittyjen valkosipulituorejuustoherkkusienten. Ja isin tekemien valkosipuligrillileipien. Ja kaiken muun mahdollisen grillatun kanssa. Ehkä olisi helpompi sanoa, että se oli suosikki-ei-grilli-kesäruokiani. Sitten se jotenkin jäi. Nyt kun varhaiskaalit tulivat kauppoihin, päätin tehdä kaalipataa ja uusia perunoita. Tuli ihan tippa linssiin kun kasasin lautaselle kevyesti muussattuja perunoita, voita ja höyryävän kuumaa kaalipataa. Tai viimeistään siinä vaiheessa kun haarukoin tulikuumaa kaalipataa kitusiini.

Varhaiskaalihan on raaka-aineena ihan mieletön.  Halpa, monipuolinen, herkullinen ja terveellinen. Hivenaineista kaali sisältää muunmuassa kaliumia, folaattia ja K-vitamiineja, ja sitä voi käyttää niin erilaisiin kaalisalaateihin (kokeile esim lime-korianteri slaw’ta) kuin tacokuorina tai lämpimissä ruuissa. Kaalipata on sinänsä tosi helppo, kun kaalia tarvitsee käsitellä vain minimaalisesti: poistaa uloimmat lehdet, huuhtaista, lohkoa karkeasti ja valmista on. Itse en käytä kaalipadassa riisiä tai ohraa, koska meillä kaalipata tarjoiltiin aina perunoiden kanssa, ja kaikki muu lisuke tuntuu kovin väärältä.

Kaalipata varhaiskaalista

2 varhaissipulia, hienonnettuna
400 g jauhelihaa
3 porkkanaa, pilkottuna
1 keskikokoinen varhaiskaalinpää, huuhdeltuna ja lohkottuna
4 mustapippuriakaali

Kuullota sipulia öljyssä keskilämmöllä, siirrä sivuun. Ruskista jauheliha kuumalla pannulla, laske sitten lämpöä ja lisää kuullotetut sipulit sekä porkkana pannulle. Mausta pippurilla, paprikajauheella ja suolalla. Lisää joukkoon kokonaiset mustapippurit ja kaali, hauduttele keskilämmöllä kunnes kaali lehtiruoteineen on pehmennyt sopivasti. Tarkasta maku ja lisää mausteita tarvittaessa.

Tarjoa voin ja keitettyjen uusien perunoiden kanssa.1 thought on “Varhaiskaalipataa ja uusia perunoita”

  • Mä laitan kyllä maustepippureita. Jauhelihaan laitan myllystä mustapippuria. Niin ja suolaa, välillä yllättävänkin paljon kun varhaiskaali ja -porkkanat ovat niin makeita. Mutta ihana tuo “tuli tippa linssiin” kun kaalipata oli niin hyvää. Niin se on, rakkaimpia makumuistoja juuri perunoiden ja voin kanssa tarjottuna. Meidänkin lapset tykkäävät kovasti. ❤️

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.