Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Friikki, friikimpi, friikein – sitruuna-inkivääri-lakupirtelö

Törmäsin Instagrammissa Liemessä-blogin Jennin MobilePay Challengeen tehdä kreisiöveri friikkipirtelö. Tämä on ilmeisesti maailmalla – erityisesti Ausseissa – suuri ruokailmiö (kuukkeloimalla hakusanalla freakshake löytyy vaikka mitä!). Koska lomalta töihin palaaminen on ollut vähän rankkaa, tämä haaste sopi meille kuin kuula kalloon.

Koska mulla on tapana itsekin aina vähän överöidä kaikkien projektien kanssa, halusin tehdä pirtelön kaikki komponentit itse. Halusin raikasta, kirpeää, makeaa, kermaista, kevyttä ja rapsahtelevaa. Makuyhdistelmässä päädyin sitruunaan, inkivääriin ja lakuun.Lopulliseen teokseen tuli sitruuna-inkiväärijäätelöä (52 weeks of deliciousnessin sitruunajäätelöohjetta mukaillen), sitruuna-inkivääri curdia, lakukastiketta, mascarponevaahtoa sekä marenkia (Dr. Sugarin mieletön marenkiohje). Sitten vaan kasaamaan ja koristelemaan lakuilla ja turkinpippurirouheella (joka sitten kuitenkin unohtui!).

Sitruuna-inkiväärijäätelö

1 prk sokeroitua kondensoitua maitoa
1 prk (150 gr) creme fraichea
2 (luomu)sitruunan mehu ja kuori
tuoretta inkivääriä maun mukaan

Sekoita keskenään kondensoitu maito ja creme fraiche. Pese sitruunat huolellisesti ja raasta kuoren keltainen osa hienoksi. Lisää kuoriraaste ja purista mehu jäätelömassan joukkoon. Kuori inkivääri ja raasta hienoksi. Itse käytin noin 5 cm mittaisen palan, koska halusin inkiväärin maistuvan. Käytä vain hieno raaste, ei lankamaisia osia (vaikuttaa ikävästi jätskin rakenteeseen). Käyttökelvottomasta raasteesta voi puristaa inkiväärimehua jätskin joukkoon tuomaan lisämakua.

Pakasta yön yli tai jos käytät jäätelöä vain pirtelöön, noin 5 tuntia pitäisi riittää.

Sitruuna-inkivääri curd

2 isoa munaa
2 keltuaista
150g sokeria
100g huoneenlämpöistä voita
2 (luomu)sitruunan mehu ja kuori
tuoretta inkivääriä
(jauhettua inkivääriä)

Kuutioi voi. Pese sitruunat huolellisesti ja raasta kuoren keltainen osa hienoksi. Raasta noin peukalon kokoinen pala inkivääriä hienoksi. Käytä vain hieno raaste, purista lankamaisesta raasteesta curdiin vain mehu. Sekoita kaikki aineet keskenään pinnoitetussa kattilassa. Sekoittele keskilämmöllä kunnes seos sakenee (noin 5-8 min). Tarkasta maku. Jos haluat enemmän inkiväärisyyttä, lisää inkiväärimehua/raastetta ja/tai 1 tl jauhettua inkivääriä. Ota kattila pois lämmöltä ja anna curdin jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Curd säilyy lasipurkissa jääkaapissa reilun viikon.

Lakukastike

75g lakuja
1,5 dl vettä
1,5 rkl salmiakkijauhetta

Lämmitä lakuja ja vettä kattilassa koko ajan sekoitellen, kunnes lakut sulavat. Tässä menee hetki. Itsellä loppui jossain vaiheessa usko ja kun kastike oli mieleisen paksuista, siivilöin isommat palaset pois. Sekoita lakukastikkeen joukkoon salmiakkijauhe. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja säilytä jääkaapissa.

Marengit Dr. Sugarin ohjeella. Itse tein suhteella 70g valkuaista, 140g sokeria koska curdista ylijääneet valkuaiset painoivat sopivasti sen 70 g. Tästä tuli noin uunipellillinen pieniä marenkeja.

Mascarponevaahto

1 prk mascarponea
1 prk (2 dl) kuohukermaa

Vaahdota kerma löysäksi. Lisää joukkoon mascarpone ja vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi.

Lisäksi

täysmaitoa
sitruunalakuja
turkinpippurirouhetta

 

Kokoaminen

Sudi lusikan avulla lasin seinämille lakukastiketta ja curdia. Kaada pohjalle hiukan lakukastiketta.

Surauta sauvasekoittimella jätski ja täysmaitoa haluamasi paksuiseksi pirtelöpohjaksi. Lusikoi pirtelömassaa ja curdia vuorotellen lasiin. Lusikoi pirtelön päälle mascarponevaahtoa. Murustele pari marenkia pirtelön päälle ja lisää vielä lakukastiketta. Koristele lakuilla ja turkkarirouheella.1 thought on “Friikki, friikimpi, friikein – sitruuna-inkivääri-lakupirtelö”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.