Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Arancinit eli risottopalloset ja vähän erilainen salsa verde

Arancinit eli ihanat italialaiset risottopallot on olleet meikäläisen to do -listalla viime kesän Taste of Helsingistä asti. Siis uppopaistetut pallot täynnä mehevää risottoa ja sulanutta juustoa?? Sign me up! Rapea, kultainen kuori ja täyteläinen, pehmeä sisus. Ja hiukan kirpeää vihreää kastiketta kylkeen. Itse ainakin teen risottoa yleensä neljän hengen annoksen, joten kahden hengen taloudessa jämiä on. Ja vaikka risotto harvoin päätyy hävikiksi (tai edes pikku apukokin kulhoon), tämä on erinomaisen herkullinen tapa päästä kuvitteellisesta risottohävikistä eroon! Ja niin nopea, aikaahan tässä lähinnä kuluu paisteluun. Parhaiten käyttöön soveltuu ns sattumaton risotto, tätä jatkokäyttöä ajatellen tarjoilin alkuperäisen risoton sieni-pekonipaistoksen kera sen sijaan että olisin laittanut sienet jo risoton joukkoon.Soosin kanssa meinasikin tulla tenkkapoo, kun pesto tuntui liian täyteläiseltä ja salsa verdessä taas on se ongelma, että mä en vaan tykkää persiljasta enkä halua käyttää sitä lähtökohtaisesti missään, paitsi ehkä gremolatassa. Korvasinkin sitten ovelasti persiljan rucolalla, ja tästä tulikin oikein kiva viherkastike.

Vihersoosi

½ rasiaa rucolaa
2 tl sinappia
4 cocktailkurkkua
pieni puntti korianteria
½ sitruunan mehu
1 valkosipulinkynsi raastettuna
1 rkl valkoviinietikkaa
½ dl oliiviöljyä

Hienonna yrtit ja kurkut, sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna maustua jääkaapissa sillä aikaa kun teet arancinit, väh 20 min.

Arancinit

ylijäämärisottoa jääkaappikylmänä
(buffalo)mozzarellaa
(speltti)jauhoja
kananmunaa
korppujauhoja

öljyä paistamiseen

Leikkaa mozzarella kuutioiksi. Pyörittele risotosta käsin keskikokoisen lihapullan kokoisia palleroita. Paina keskelle reikä, johon mahtuu pala mozzzarellaa, pyörittele juusto pallon sisälle.

Ota työpöydälle kolme lautasta, joista ensimmäiselle tulee jauhoa, toiselle kananmunaa ja kolmannelle korppujauhoja. Kanamunaa kuluu noin 1 muna per 5 palloa. Pyörittele pallot ensin jauhoissa, sitten kananmunassa ja viimeisenä korppujauhoissa.

Koska meillä ei ole rasvakeitintä, ja mä en ole mitenkään hulluna öljyn keittelyyn, niin nämä oli sellasia puoliupoksissa paistettuja. Eli lisään pienehköön paistokasariin noin 2,5 cm öljyä pohjalle ja käännän puolivälissä kypsennystä pallon toiselle kyljelleen. Puolipaistamalla pallero kypsyy (juusto sulaa) noin 6 minuutissa, kun pinta on muuttunut kullanruskeaksi. Tarjoa heti vihersoosin ja esimerkiksi kanan kanssa.Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.