Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Falafeleja, flatbreadia ja paistettuja balsamico-munakoisoja

Kesällä ja alkusyksystä meillä on syöty paljon kasvisruokaa, osittain johtuen sesongista ja osittain siitä että kasvikset on nyt niin in, että ihania kasvisreseptejä löytyy joka tuutista niin paljon, ettei meinaa kaikkia ehtiä kokeillakaan. Sain jo viime jouluna lahjaksi Richard McCormickin Sandron keittokirjan, josta löytyy muunmuassa maailman parhaan hummuksen resepti. Kesän lopulla muhun iski kauhea tarve saada falafeleja, ja erinomaisen hummuskokemuksen perusteella päätin kokeille Sandron keittokirjan ohjetta. Kyllä kannatti!

Koska olen vähän kaikki mulle heti nyt -tyyppiä, en voinut mitenkään ruveta liottelemaan kuivia kikherneitä – koska hei haloo, siihen menee vuorokausi! – joten tässä mentiin käyttövalmiilla kikherneillä. Tähän reseptiin jopa ekalla kerralla käytin alkuperäisen reseptin sileälehtipersiljaa, mutta jotenkin myyttisesti persiljainhoni on sen jälkeen aiheuttanut pieniä muistikatkoksia ja sen jälkeen persilja on unohtunut kauppaan parikin kertaa. Ei huolta, persiljan sijaan voi laittaa vähän enemmän korianteria ja osan voi korvata tuoreella mintulla. Välillä olen lisännyt myös vähän tahinia. Nom.

Falafelit melkein Sandron tapaan

3 prk (à 265g) kikherneitä
5 kevätsipulinvartta
1 puska korianteria
½ puskaa minttua
5 valkosipulinkynttä
2 tl jeeraa
2 tl jauhettuja korianterinsiemeniä
2 tl chilijauhetta
1 tl ruokasoodaa
60 ml vettä
3 tl suolaa

(öljyä paistamiseen)

Huuhtele kikherneet juoksevalla vedellä. Hienonna ne monitoimikoneessa rakeiseksi sen mukaan millaisesta suutuntumasta pidät. Mitä isompi rae sen höttöisempi falafel.

Hienonna kevätsipulit ja valkosipuli. Kuullota valkosipulia öljyssä, jotta sen maku pyöristyy. Sekoita kaikki ainekset kikhernerakeen joukkoon ja anna taikinan seistä jääkaapissa väh 30 min. Vinkki! Tee taikina aamulla valmiiksi, niin pääset illalla hetisuoraan pyörittelemään palleroita. Pyörittele taikinasta lihapullan kokoisia pyöryköitä. Pyörittele palloset korppujauhoissa.

Mä en lähtenyt rasvakeittimen puutteessa leikkimään uppopaistoa, vaan paistoin falafelit lihapullien tapaan ihan paistinpannulla öljytilkassa. Tällä tavalla lopputuotteesta tulee vähän helposti murenevaa, mutta flatbreadin täytteenä ei pieni muussaantuminen haittaa.

Flatbread

3 dl kreikkalaista jogurttia
6 dl jauhoja
1 pss kuivahiivaa

Taikina kannattaa tehdä jo aamulla jääkaappiin kohoamaan. Sekoita ainekset keskenään. Pyörittele jauhoissa haltun kokoisia palloja ja kauli ne litteiksi. Paista parilapannulla muutama minuutti, kunnes pohja saa väriä ja pinta kuplii. Käännä leipä ja paista toisellekin puolelle väriä, leivän paksuudesta riippuen 3-5 min.

Balsamico-munakoisot

2 munakoisoa

3 rkl oliiviöljyä
1½ rkl balsamiviinietikkaa
2 valkosipulinkynttä, raastettuna
1 tl suolaa
1 tl sokeria
mustapippuria

Leikkaa munakoiso noin ½ sentin paksuisiksi kiekoiksi. Paista kiekot osissa pehmeiksi ja kauniin värisiksi. Sekoita marinadin aineet keskenään ja sekoita kypsennettyjen munakoisojen joukkoon.

Tarjoa flatbreadin päällä esim tsatsikia, salaattia, munakoisoja, falafelejä, pico de galloa, murusteltua fetaa ja tuoreita yrttejä. Vaihtelua ruokaan voi tuoda esim korvaamalla munakoisot kesäkurpitsalla tai kokeilemalla hummusta tsatsikin lisänä / sijasta. Jämiä on ihana syödä esim varrasleivän ja kurkkuviipaleiden kanssa.Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.