Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Lehtikaali-fetapiiras ja vegaaninen oliiviöljypohja

Ihanaa maanantaita tyypit! Suomen syksy on yksi suosikkivuodenajoistani. Kesä on tietysti monellakin tapaa ykkönen, mutta olen aina tykännyt siitä, kun lämpimien kelien jälkeen voi taas pukeutua farkkuihin ja vetää päälleen pehmeän, pitkähihaisen neuleen. Ehkä tämä johtuu osittain siitä, että olen oikea syksyn lapsi ja syntynyt täsmälleen puolivälissä syksyä. Tai ehkä siitä, että olen mieluummin vähän viluissani kuin läkähdyksissäni. Vaikka ei se marraskuussa väistämättä iskevä räntäinen pimeys kieltämättä ihan omiin suosikeihin kuulu.

Niin tai näin, ruskan lisäksi on joka vuosi ihana ruveta taas kokkaamaan syysruokia: keittoja, patoja, suolaisia piiraita… Meidän vuokrakämpässä on niin pieni keittiö, että kun siellä yskäisee uunin päälle kesällä, siitä saa kärsiä vielä seuraavanakin päivänä.

Käytän lähes poikkeuksetta voita piirakkataikinoissani, koska margariinista puuttuu se jokin. Tämä voin ihannointi rupeaa säännöllisin väliajoin vähän hirvittämään, ja sitten vähän surffailen netissä terveellisempiä vaihtoehtoja. En kuitenkaan halua tinkiä mausta joten useimmiten päädyn kuitenkin voipohjaan.Viime syksynä löysin kuitenkin ihan mahtiksen oliiviöljypohjan, josta tulee paitsi herkullisen makuinen myös ihanan rapsakka. Alkuperäinen respepti löytyy Chocolate and Zucchini -blogista. Ja tää sopii ihan älyhyvin nyt Halloweeniin/Kekriin/Pyhäinpäivään tai ihan muuten vaan syksyyn.

Oliiviöljypiiraspohja

3 dl spelttijauhoja
1 dl jauhoja
1 tl suolaa
(1 tl kuivattuja yrttejä)
3/4 dl oliiviöljyä
1 dl vettä

Sekoita jauhot ja suola (sekä kuivatut yrtit) kulhossa. Lisää joukkoon oliiviöljy ja nypi taikina murumaiseksi. Lisää vesi ja sekoita taikia tasaiseksi. Jaa taikina kahteen osaan suhteessa 1:3. Kauli isompi osa jauhotetulla alustalla ohueksi ja painele kevyesti piirakkavuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin noin 30 minuutiksi. Nosta pienempi osa jääkaappiin odottamaan.

Lämmitä uuni 200 asteeseen, pistele pohjaan reikiä haarukalla ja esipaista 10 minuuttia. Taikina kutistuu vähän, joten suosittelen käyttämään piirakkapainoja tai kuivia herneitä muodon säilyttämiseksi.

Lehtikaali-fetatäyte

kourallinen pinjansiemeniä
oliiviöljyä
noin 5 dl lehtikaalia revittynä, ruodit poistettuna
2 valkosipulinkynttä
pikkelöityä punasipulia (ohje alla)
200 g fetaa
2 kananmunaa
2,5 dl kermaa
1/2 sitruunan mehu
parmesania

Pese ja kuivaa lehtikaali, poista kovat lehtiruodit ja revi lehdet pienemmiksi paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

Paista pinjansiemeniä hetki keskilämmöllä, kunnes ne saavat hiukan väriä ja alkavat tuoksua. Siirrä pinjansiemenet sivuun odottamaan. Kaada pannulle loraus oliiviöljyä ja kuullota lehtikaalia ja valkosipulia keskilämmöllä muutama minuutti, kunnes lehtikaali on pehmennyt ja väriltään kauniin tummanvihreää. Siirrä pannu pois levyltä.

Sekoita kulhossa keskenään kerma, sitruunamehu, kananmunat ja feta. Lisää sitten kuullotettu lehtikaali sekä pinjansiemenet. Kaada täyte esipaistettuun piirakkapohjaan ja ripottele päälle pikkelöityä punasipulia ja parmesania. Tee jäljelle jääneestä taikinasta ristikko piirakan päälle ja voitele se kananmunalla.kale

Paista 200 asteessa 25-30 minuuttia kunnes täyte on hyytynyt. Tarjoa välittömästi salaatin kanssa.

Pikkelöity punasipuli

puolikas punasipuli
1 tl sokeria
1 tl suolaa
3 rkl vettä
3 rkl viinietikkaa

Leikkaa sipuli ohuiksi renkaiksi kannelliseen rasiaan. Sekoita sokeri, suola ja vesi keskenään, kiehauta. Lisää joukkoon viinietikka ja kaada kuuma seos sipulirenkaiden päälle. Sulje rasia ja anna marinoitua jääkaapissa ainakin puoli tuntia.Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.