Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Keltaista lunta eli valkosuklaafondant sitruunatahnalla

img_20161112_123816Pikkujoulut, mikä ihana tekosyy. Tykkään järjestää näpertelytilaisuuksia kuten tupareita, brunsseja, pikkujouluja ym illanistujaisia. Ensi viikonloppuni on ihanan kiireinen, kun ensin pääsen taas kouluun perjantaiksi ja lauantaiksi, ja lauantai-ilta ja sunnuntaiaamu kuluvat voileipäkakkuja tehdessä.

Yksi ehdottomia suosikkijälkkäreitäni on suklaafondant, johon löysin ihan mahtavan reseptin Culinaristalta. Näitä on tullut tehtyä kerran jos toisenkin, ne valmistuvat tosi nopeasti, mutta kylmennykseen pitää varata aikaa. Pari joulua takaperin tein parikymmentä fondantia joulujälkkäriksi – oli tosi kätevää sekoitella suklaa valmiiksi vuokiin edellisenä iltana ja nostaa sitten annoskulhot hiukan ennen tarjoilua uuniin paistumaan.

Viime vuonna mieleeni juolahti, että mites valkosuklaafondantit sitten! Ehkä vähän ällömakeaa? Kun rupesin miettimään taspainottavia tekijöitä, päädyin sitruunarakkaudessani lemon curdiin eli suomalaisittain sitruunatahnaan, ja siitä syntyi idea yellow snow’sta. Tai hiekkakakuiltahan nämä oikeastaan näyttävät. Tuli nyt ihan tätä kirjoittaessa mieleen, että sitruunajäde toimisi varmasti myös. Täytyykin laittaa korvan taakse.

Valkosuklaafondantit 4 kpl

120g valkosuklaata
85g huoneenlämpöistä voita
2 huoneenlämpöistä kananmunaa
2 huoneenlämpöistä keltuaista
2/3dl (kookos)sokeria
3 1/2 rkl vehnäjauhoja

huoneenlämpöistä voita
tomusokeria

Voitele annosvuoat pehmeällä voilla ja jauhota siivilöidyllä tomusokerilla. Kaada ylimääräinen tomusokeri pois.

Paloittele suklaa teräs- tai lasikulhoon ja sulata suklaa vesihauteessa keskilämmöllä (tai jos vähän laiskottaa niin lasikulhossa mikrossa 30 sekunnin intervalleilla). Kun suklaa on sulanut, lisää voi ja sekoita. Lisää kokonaiset kananmunat yksitellen koko ajan sekoittaen.20161112_122513

Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää vaahto suklaa-voisulaan varovasti nuolijalla nostellen. Siivilöi jauhot taikinaan ja sekoita varovasti, jotta taikina säilyttää kuohkeutensa.

Jaa suklaataikina vuokiin. Täytä noin 3/4 osaa vuuasta koska fondant kohoaa paistuessaan. Peitä vuuat muovikelmulla ja nosta ne jääkaappiin viilenemään vähintään 4 tunniksi tai yön yli. Fondantien tulee olla läpeensä kylmiä uuniin laitettaessa, jotta ne kypsyvät reunoilta mutta jäävät sisältä optimaalisen löysiksi.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Poista muovikelmut ja nosta vuuat kylminä uunipellille tai -ritilälle. Paista fondanteja uunin keskitasossa noin 12 minuuttia. Sammuta sitten uuni ja anna fondantien olla uunissa vielä 3 minuuttia. 20161112_122809

Irrota fondantit varovasti reunoista veitsellä ja kumoa ne lautaselle. Tarjoa sitruunatahnan kanssa. Voit tehdä myös lumikkifondanteja piilottamalla taikinavaiheessa palan tummaa suklaata fondantien keskellä ja käyttämällä sitruunatahnan sijaan esimerikiksi kirpeää vadelmasosetta.

20161112_122719Sitruunatahna

2 isoa munaa
2 keltuaista
150g sokeria
100g huoneenlämpöistä voita
2 (luomu)sitruunan mehu ja kuori

Kuutioi voi. Pese sitruunat huolellisesti ja raasta kuoren keltainen osa hienoksi. Sekoita kaikki aineet keskenään pinnoitetussa kattilassa. Sekoittele keskilämmöllä kunnes seos sakenee (noin 5-8 min). Tarkasta maku. Ota kattila pois lämmöltä ja anna curdin jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Curd säilyy lasipurkissa jääkaapissa reilun viikon.2 thoughts on “Keltaista lunta eli valkosuklaafondant sitruunatahnalla”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.