Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Lehtevät artisokkapasteijat

Yksi ensimmäisiä itse ostamiani keittokirjoja on lukioikäisenä homaamani Jennifer Joycen Small Bites, jossa on ohjeita kaikennäköiselle sormisyötävälle. Edelleen näistä ajoista yksi kirjan resepteistä on ollut ylitse muiden: artisokkaleivonnaiset, joissa yhdistyy lehtitaikinan täyteläinen, lehtevä rapeus ja kevyesti ryöpättyjen, viinietikkasiirappisten valkosipulien kirpakka zing. Kun tein näitä Poikaystävälle ensimmäistä kertaa, kuumennetun viinietikan haju houkutteli hänet keittiöön ja ehkä ensimmäistä kertaa koskaan sai Poikaystävän kyseenalaistamaan, mitä olin tekemässä keittiössä.


Artisokkapasteijat viinietikkamarinoidulla valkosipulilla

3 yksikyntistä valkosipulia
1 rkl oliiviöljyä
3 rkl valkoista balsamiviinietikkaa
rosmariinia
suolaa
sokeria
1 dl raastettua parmesania
150g mascarponea
4 viipaletta parmankinkkua
1 rkl sitruunamehua

artisokansydämiä öljyssä, 4 osaan leikattuna

500 g lehtivoitaikinaa (tai tee itse)

1 kananmuna

Laita kuorimattomat valkosipulinkynnet pieneen kattilaan ja kaada niiden päälle kiehuvaa vettä niin, että ne peittyvät. Keitä keskilämmöllä noin 3 minuutin ajan. Kaada vesi pois, huuhtele valkosipulit kylmällä vedellä ja kuori ne. Hienonna valkosipuli.

Kuullota valkosipulia öljyssä pari minuuttia, kunnes valkosipuli on pehmeää ja läpikuultavaa. Kaada öljy pois. Kaada kattilaan valkosipulin päälle viinietikka ja lisää rosmariini (tuoreena tai kuivana, hieman alle puoli teelusikallista kuivattua rosmariinia on sopiva määrä). Lisää ripaus suolaa ja sokeria. Anna seoksen porista keskimatalalla lämmöllä noin viisi minuuttia, kunnes seos paksuuntuu hiukan. Kaada seos lautaselle jäähtymään.

Sekoita raastettu parmesani, hienonnettu parmankinkku, mascarpone ja sitruunamehu keskenään kulhossa. Lisää valkosipuliseos ja sekoita huolellisesti.

Esilämmitä uuni 200 asteeseen.

Leikkaa lehtitaikinalevyt kahdeksi neliöksi ja kaulitse neliöitä hiukan isommiksi. Levyjen olisi hyvä olla vähintään 8×8 cm, mieluiten 10×10 cm. Aseta ruokalusikallinen täytettä jokaisen taikinaneliön keskelle. Laita neljäsosa artisokan sydämestä jokaisen leivonnaisen päälle.

Painele taikinareunat haarukalla, kostuta kaksi reunaa kevyesti vedellä ja taita leivokset kolmioiksi. Painele reunat tiiviiksi haarukalla, nostele pasteijat leivinpaperilla vuoratulle pellille ja voitele ne kananmunalla.

Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Täyte todennäköisesti karkaa hiukan. Tätä voi pyrkiä ehkäisemään tökkimällä pasteijoita haarukalla ennen paistamista, mutta itse olen vain hyväksynyt vähäiset vuodot.

Tarjoa lämpimänä esimerkiksi teen tai salaatin kanssa. Tai keiton. Nämä ovat tosi ihania kylminä syyspäivinä, ja Poikaystävänkin mielestä ihan huippuja! Ei siis kannata säikähtää, vaikka lämmin viinietikka löyhähtäisi epäilyttävästi nenään siirapinkeittovaiheessa. Pasteijat ovat hyviä myös jääkaappikylminä tai mikrossa lämmitettyinä.Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.