Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Paahdettu maa-artisokka-mantelikeitto

Ta-daa, keittoa! Eikä ihan mitä tahansa keittoa, vaan keittoa paahdetuista maa-artisokista, perunasta, purjosta ja varsiselleristä. Eli vähän niinkuin vichyssoisse kakspistenolla. Ja voiko helpommaksi mennä? Pese, kuori ja leikkele vihannekset, heitä uuniin paahtumaan, lisää kattilaan liemi ja soseuta. Helpommaksi ei mene.

Koiravinkki: Pudota lämpöjä reiluun sataan asteeseen ja juurekset paahtuu rauhassa pidemmänkin lenkin aikana.

Paahdettu maa-artisokka-mantelikeitto

500 g maa-artisokkia
300 g perunaa (Rosamunda)
150 g juuriselleriä
purjon valkoinen osa
2 valkosipulinkynttä

80g kuorittuja manteleita
1 l kasvislientä
2 dl (kasvi)maitoa
suolaa

loraus kermaa
proseccoa

Laita mantelit likoamaan kylmään veteen.

Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen. Pese ja kuori maa-artisokat. Kuori juuriselleri ja leikkaa se pienempiin osiin, pese ja halkaise perunat. Halkaise ja huuhtele purjo. Leikkaa puolikkaat hieman pienemmiksi osiksi. Asettele perunat leivinpaperin päälle pellille leikkauspinta alaspäin, heitä sekaan muut kasvikset sekä kuorimattomat valkosipulinkynnet. Paahda uunissa noin 45 minuuttia, kunnes perunat ovat haarukalla painaessa pehmeitä.

Kiehauta kasvisliemi (itse käytin kyllä kanalientä koska en ole vege) kattilassa ja lisää siihen mantelit. Purista pehmenneet valkosipulinkynnet kuoresta kattilaan. Koverra perunan malto kuorista, lisää loput juurekset sekä purjo kattilaan. Kuumenna ja anna keiton porista pari minuuttia keskilämmöllä.

Poista kattila lämmöltä ja soseuta keitto sauvasekoittimella sileäksi. Lisää (kasvi)maito ja kuumenna keitto taas kiehuvaksi.

Tarjoa kuuma keitto kulhosta tai syvältä lautaselta. Lorauta joukkoon hiukan kermaa ja proseccoa. Tarjoa proseccon ja krutonkien kera.Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.