Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Perunarieskaa ja nyhtönautaa

img_20161105_121142Muutama viikko sitten duunikaveri keksi, että joku perjantai ois kiva pitää etäpäivä, niin voisi samalla haudutella safkaa uunissa. Se oli niin hyvä idea, että pöllin sen saman tien, nappasin läppärin mukaan torstai-iltana ja riensin kauppaan ostamaan naudan niskaa. Aamulla ennen töihin kirjautumista putsasin apukokin avustuksella niskasta isoimmat rasvat pois ja laitoin niskan valkosipulinkynsien ja rosmariinin kanssa punaviinikylpyyn. Siellä se sitten kylpi onnellisena koko työpäivän ajan ja tuoksui niin ihanalle, että maha kurisi lounaan jälkeenkin.

Nyhtöruoka on siitä kivaa, että aktiivinen kokkausaika on oikeasti tosi lyhyt. Kävinköhän kurkkaamassa tyyppiä kahdesti teen haun lomassa. Näin jälkeenpäin vähän harmittaa, ettei tullut esimerikiksi oppariaikoina hyväksikäytettyä tällaista oivallista slow cooking -mahdollisuutta.

Naudan kaveriksi tein tsatsikia ja perunarieskaa edellispäiväisestä perunamuusista. Siihen vaan fetaa ja vähän tomaattia kylkeen (tai niskaan) ja oli muuten ihan ok perjantai-illallinen.

img_20161104_100425Nyhtönauta punaviinissä

700 g naudan niskaa tai lapaa
12 valkosipulinkynttä
4 oksaa rosmariinia
3 dl punaviiniä
7 dl lihalientä
1 tl suolaa

Laita uuni lämpenemään 100 asteeseen. Poista naudasta isoimmat rasvat. Vähän on hyvä jättää tuomaan makua ja estämään kuivumista, mutta isoja rasvakönttejä ei kukaan halua syödä. Paitsi varmasti nelijalkaiset apukokit, eli kannattaa hoitaa perkaus yhdessä. Asettele liha pataan tai uunivuokaan.

Kuori valkosipulinkynnet ja katkaise rosmariinin oksat kolmeen osaan ja heitä naudan sekaan. Esim niskaan tuppaa helposti jäämään kolo keskelle, niin sinne vaan reippaasti rosmariinia ja valkosipulia myös. Kaada punaviini ja lihaliemi lihan päälle. Laita pataan kansi päälle ja jos teet lihan uunivuuassa, peitä se foliolla jottei liha pääse kuivumaan.

img_20161104_202140Anna lihan muhia uunissa pitkään, mulla kaveri muhi uunissa duunipäivän ajan and then some, eli noin 7,5 tuntia satasen lämmössä ja sitten napsautin uunin pois päältä siksi aikaa kun tein lisukkeet ja annoin lihan kölliä siellä vielä jälkilämmöllä noin tunnin.

Revi liha kahden haarukan avulla nyhdöksi ja tarjoa lisukkeiden kanssa. Rieskoihin löytyy ohje esim Isyyspakkaus-blogista.

 Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.