Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Savulohi-katkarapuvoileipäkakku

Kummipoikani kastettiin viime sunnuntaina ja tein väkisin ristiäisiin voileipäkakkuja. Väkisin, eli  kinusin ystävältäni luvan tehdä voileipäkakkuja, koska niitä ei yksinkertaisesti tule tehtyä himaan ihan muuten vaan. Tein muistaakseni omien kaksikymppisteni kunniaksi töihin kymmenen hengen voileipäkakun, ihan vaan siitä ilosta että olin muka niin aikuinen.

Itse tykkään voileipäkakuista, joissa on paria eri täytettä. Näin saa vähän vaihtelua siihen, mitä suuhunsa laittaa. Tykkään myös rakenteellisesti vähän pureskeltavammasta kakusta, joten soseutuksen sijaan hienonnan täytteen ainekset veitsellä. Olen myös nirso koristelija, ja haluan, että kakut näyttävät tuoreilta ja nykyaikaisilta. Tilasin juuri viime viikolla ihania tylloja (vai tyllia?) Annin uunissa -verkkokaupasta, ja tarkoitukseni oli käyttää niitä myös koristeluun, mutta jotenkin kaikkien järjestelyjen keskellä tuli niin kiire, että pursotukset jäi tekemättä. Ensi kerralla sitten!

Savukala-katkarapukakku (20-25 hengelle)

reilu 2 isoa pakettia paahtoleipää (52 viipaletta), toinen ruista ja toinen täysjyvää
½ l laimeaa kalalientä johon sekoitettu 1 si1truunan mehu

Täyte 1
350g lämminsavulohta
1 tuubi (175 g) majoneesia
200 g maustamatonta tuorejuustoa
3 rkl dijon sinappia
½ dl tilliä
1 pieni punasipuli

Hienonna punasipuli erittäin pieneksi kuutioksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa ja hienonna lämminsavulohi joukkoon esimerkiksi haarukalla. Tarkasta maku ja lisää sinappia tarvittaessa.

Täyte 2
4 kovaksikeitettyä kananmunaa
300 g (pieniä) katkarapuja
2 dl ranskankermaa

Hienonna kananmunat kulhossa haarukalla. Hienonna katkaravut karkeasti. Sekoita täytteen aineet keskenään kulhossa.

Kokoaminen

Leikkaa leivistä reunat pois. Aseta voipaperiarkki sopivan kokoisen leikkuulaudan päälle, ja lado sille kerros paahtoleipää (3×4 palaa). Tilkitse tarvittaessa raot leivänpaloilla. Sijoita tällöin kokonaiset siivut reunoille ja tilkintäpalat keskelle. Kostuta leipäkerros huolellisesti kalaliemellä esimerkiksi sudin avulla. Leipien tulee olla tasaisen kostutettuja, mutta ei litimärkiä.

Levitä puolet savulohitäytteestä leipien päälle, tasoita esim palettiveitsellä tai nuolijalla. Lado täytteen päälle uusi leipäkerros ja kostuta kuten edellä. Levitä katkarapu-kananmunatäyte toisen leipäkerroksen päälle. Toista edelleen kolmannen leipäkerroksen ja savulohitäytteen kanssa, ja päällimmäiseksi vielä kerros leipiä. Kääri kakku leikkuulautoineen kelmuun ja jätä voileipäkakku yöksi jääkaappiin painon alle. Tarvittaessa tasoita reunat leikkaamalla ennen kuorrutusta.

Koristelu

kuorrute
300 g tuorejuustoa
1,5 dl kermaa

ohuita kylmäsavulohisiivuja
mätiä
herneenversoja
isoja katkarapuja

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja vatkaa tasaiseksi.

Kuorruta kakku nuolijan avulla. Tasoita pinta palettiveitsellä. Mikäli haluat pursottaa koristeita, tee hieman enemmän kuorrutetta, käytä noin 3/4 kakun päällystämiseen ja varaa loppu kuorrute pursotettavaksi koristeisiin. Koristele kakku haluamallasi tavalla esimerkiksi kylmäsavulohiruusuilla, sitruunaviipaleilla, mädillä, herneenversoilla ja katkaravuilla.1 thought on “Savulohi-katkarapuvoileipäkakku”

  • Ihanaa oli, voisin itekin tehdä 🙂 Pikku-L pyysi just kaupassa, että ostettaisiin katkarapuja. Mitä voi äiti muuta tehdä, kuin ostaa?

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.