Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Taivaallinen artisokkalevite

Artisokkalevitteen tarina alkoi muistaakseni Toscaninista. Iskä oli käynyt siellä syömässä ja leivän kanssa oli tarjoiltu artisokkalevitettä. Iskä oli sitten kehitellyt omaa versiotaan, johon rakastuin, ja josta tein sitten oman version.

Tätä ei voi hehkuttaa tarpeeksi. Avainsanat ovat hyvät artisokat öljyssä (suolaliemessä säilötyistä ei tule tekstuurillisesti yhtä miellyttävää) ja hyvä öljy. Pirkka Parhaat-artisokissa on sopivan neutraali ja raikas öljy, joka ei peitä artisokkien makua. Tämän voi tehdä myös vegaanisena jättämällä juuston pois ja lisäämällä hiukan suolaa tai oluthiivahiutaleita sen sijaan (been there, done that kun jääkaapista olikin parmesani loppu).

Taivaallinen artisokkalevite

1 prk (390/240g) artisokansydämiä öljyssä (esim Pirkka Parhaat)
5 rkl parmesaania
sitruunamehua maun mukaan
hyvää oliiviöljyä (voit käyttää myös artisokkapurkin öljyä, jos se on hyvänmakuista ja raikasta)

Leikkaa artisokat puoliksi tai neljäsosiksi. Laita artisokat, parmesaani ja pari ruokalusikallista öljyä kulhoon ja soseuta sauvaskoittimella. Lisää sitruunamehua maun mukaan ja öljyä vähitellen, niin että saat haluamasi konsistenssin.

Itse tykkään tehdä löysähköä, dippimäistä levitettä, johon voi upottaa rouheita leipäpaloja. Tätä on kiva tehdä myös yksin kotona, niin ettei kukaan muu iske artisokkadippailuapajillesi. Tähän tulee kauhea himo, mutta ainakin rasvat ovat pääosin hyviä pehmeitä rasvoja.Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.