Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

The sienipiirakka

Okei, sieniaika vähän niinku meni jo, mutta mis sie tarviit hyvää kahvitarjottavaa täs siul ois sellane. Ja tähän voi halutessaan käyttää kesällä poimittuja suppiksia tai mustatorvisieniä, mutta ihan siitakkeet ja/tai ruskeat herkkaritkin käy tähän.

Kehitin piirakan äitini läksiäisiin, ja sen jälkeen tästä helposta ja suussa sulavasta piirakasta on tullut yksi omista suosikeistani – etenkin jos jotain tarjottavaa pitäisi saada ja nopeasti. Jos haluaa lähteä terveyslinjalle, kerman voi korvata maidolla, mutta silloin kannattaa laittaa niin paljon enemmän parmesania, että en varsinaisesti voi suositella sitä.

Tykkään kikkailla piirakkapohjien kanssa, ja korvaan usein puolet vehnäjauhoista esim ruisjauhoista, tai teenkin koko pohjan spelttijauhoista tai blenderöidyistä kaurahiutaleista, lisään vähän porkkanaraastetta tai muutaman ruokalusikallisen parmesania.  Tähän voi kaikin mokomin käyttää myös valmista pakastetaikinaa tai tehdä vaikka oliiviöljypohjan. Tällä kertaa tein spelttitaikinan parmesanilla ja se on kyllä suosikkini tälle piiraalle.

Piiraspohja

100g voita
1½ dl spelttijauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 rkl raastettua parmesania
1 kananmuna
Esilämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita jauhot ja parmesan keskenään, nypi voin kanssa murumaiseksi. Lisää joukkoon kananmuna ja sekoita taikinaksi. Jos haluat lähteä munattomalle linjalle, korvaa kananmuna muutamalla ruokalusikallisella kylmää vettä. Painele taikina voideltuun piirakkavuokaan ja paista noin 15 minuuttia. Pohjan paistuessa valmista täyte.
Sienitäyte

voita
sieniä (tai enemmän, mitä enemmän, sen parempi!) esim siitake + ruskea herkkusieni
2 kevätsipulin vartta
2 rkl vehnäjauhoja
2 timjaminoksaa
2 ½ dl kermaa
1 -1 ½ dl parmesania raastettuna
(1 keltuainen)

Puhdista ja pieni sienet halutun kokoisiksi. Itse tykkään aika rustiikkisen rouheasta. Hienonna sipulit. Kuullottele sieniä voissa keskilämmöllä kunnes ylimääräinen neste on haihtunut. Lisää joukkoon sipuli ja kuullota vielä muutama minuutti, jotta sipuli pehmenee. Sekoita jauhot huolellisesti joukkoon ja jatka paistamista parin minuutin ajan, jotta sienikastike ei maistu raa’alle jauholle. Mausta suolalla ja pippurilla, lisää timjaminoksat pannulle. Kaada sekaan kerma ja anna porista matalalla lämmöllä hiljakseen sekoitellen, kunnes kastike alkaa paksuuntua.

Kun kastike on paksuuntunut, ota kastike pois lämmöltä, poista timjaminoksat ja lisää joukkoon munankeltuainen ja parmesaani. Sekoita hyvin ja kaada täyte esipaistetulle piirakkapohjalle.

Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia kunnes reunat ovat kauniin kullanvärisiä ja täyte on hyytynyt.

Follow my blog with BloglovinJätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.