Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Aasialaiset kanalihapullat inkivääri-kevätsipuliliemessä

Aika pitkä otsikko, tiedän Ja tässäkin jäi mainitsematta lehtikaali ja ihana sitruksisuus. Tässä ruuassa kaikki osaset ovat paikallaan ja suuritöisyydestään huolimatta tätä kannattaa ehdottomasti kokeilla. Reseptissä pääsee myös oikaisemaan helposti monessa kohtaa, joten aikaakaan ei välttämättä kulu ihan tuhottomasti.

Alkuperäisessä ohjeessa hifistelin oikein kunnolla keittelemällä kanaliemen alusta asti edellisenä päivänä, mutta tähän voi mainiosti käyttää myös valmista kanalientä tai fondia. Tai pakastettua kanalientä. Osasia on muutenkin monta – liemen lisäksi tehdään lime-inkivääri-kevätsipuli reduktiota, paistettuja siitakkeita ja  lehtikaalia – joten pannuja tähän kuluu kyllä. Nuudelit voi sentään tehdä laiskan miehen menetelmällä ja kaataa kiehuvaa vettä vedenkeittimestä nuudelilevyn päälle.

Kanapullat kannattaa pyöritellä kahden lusikan avulla, koska seoksesta tulee aika thamaista. Lusikointi tekee pullista myös pehmeitä ja ilmavia, jolloin ne imevät itseensä paljon lientä ja niistä tulee ihania pikku makupallosia.

Ja siis tämähän on vähän sellainen pho-tyyppinen kaapintyhjennyskeitto, johon voi heitellä kaikki ylimääräiset aasialaistyyppiset yrtit thaibasilikasta korianteriin, pinaatin ja porkkananjämät ym mitä jääkaapista tai pakastimesta sattuu löytymään.

Kanaliemi

noin 1 kg (3 reittä) kanaa luineen ja nahkoineen
2 porkkanaa
2 sellerinvartta
3 valkosipulinkynttä
1,7 l vettä

Irrota reidet sääristä veitsen avulla. Kuori ja pese porkkanat, leikkaa porkkanat ja sellerinvarret puoliksi pituussuunnassa ja sidä narulla. Välttääksesi Bridget Jones -tyyppistä tilannetta, käytä ihan vaan keittiökäytteen tarkoitettua värjäämätöntä puuvillalankaa. Please. Kuori valkosipulinkynnet ja murskaa ne kevyesti veitsen lappeella.

Kuumenna hiukan öljyä ison kattilan pohjalla, lisää kanakoivet kattilaan. Anna nahkapuolen ruskistua hetki, lisää sitten vihannekset ja valkosipuli. Anna paahtua hetki pannulla ja lisää vesi. Anna porista niin kauan kuin huvittaa, kunnes liemi on mieleistäsi. Siivilöi liemi ja pidä lämpimänä.

Kananlihapullat

400 g broilerin jauhelihaa
80 g kiinankaalia erittäin pieneksi hienonnettuna
2 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl kalakastiketta
raastettua inkivääriä maun mukaan.

Kuumenna uuni 70 asteeseen. Sekoita kaikki kanalihapullien aineet kulhossa. Tee kahden lusikan avulla seoksesta pieniä pallosia. Paista pullat pienissä erissä seesamiöljyssä keskilämmöllä. Nostele valmiit pullat uunivuokaan ja laita uuniin, jotta ne pysyvät lämpiminä. Älä pese paistinpannua!

Lime-inkivääri-kevätsipuli-liemi

3 kevätsipulia, hienonnettuna
½ punainen chili, hienonnettuna
3 cm pala inkivääriä, raastettuna
2 limen mehu
2 dl vettä

Lämmitä seesamiöljyä pannulla, jolla paistoit lihapullat. Kuullota kevätsipulia keskilämmöllä pari minuuttia, ja lisää sitten chili, inkivääri, limemehu ja vesi. Anna porista hiljalleen noin 10 minuuttia

Lisäksi

5 lehtikaalin lehteä, ruodit poistettuna
150 g siitakesieniä, putsattuna ja rouheasti pilkottuna
100 g (2 levyä) nuudeleita, paketin ohjeen mukaan keitettynä

Kun liemi poreilee, pese lehtikaali ja revi se suupaloiksi. Ripottele lehdet kuuman kanaliemen joukkoon. Lämmitä taas seesamiöljyä ja kuullota sieniä pannulla kunnes ylimääräinen neste on hauihtunut. Mausta suolalla.

Tarjoilu

Laita kulhon pohjalle ensin lime-inkivääri-kevätsipulilientä ja 5-7 kanalihapullaa. Lisää sitten lehtikaalia ja sieniä, noin 1/4 nuudeleista ja lopuksi reilusti kanalientä. Koristele esimerkiksi limellä ja korianterilla.

Inspiraatiota on haettu The Delicious Life -blogista.Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.