Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Eggnog kookosmaidolla ja pumpkin pie spicella

Eggnog ei ehkä ole maailman hienoin sana, eikä varsinkaan suomalainen, mutta mä en vaan voinut kirjoittaa otsikkoon munatoti.  Koska oikeasti, munatoti. Ikinä en joisi mitään sen nimistä. Mikä olisi kauhean ikävää, koska eggnog on oikeasti aika kiva juoma.

Ensimmäinen kosketukseni eggnogiin oli ensimmäisellä Jenkki-vierailullani. Sitä sattui olemaan maitopurkin näköisessä purkissa, oranssissa kartonkipurkissa jääkaapissa ja ennakkoluuloistani huolimatta maistoin sitä. Se oli kylmää, täyteläisen kermaista ja itseasiassa aika hyvää. Mitään eggnog-himoa se ei sinänsä herättänyt, koska kyseistä tapahtumasta on jo neljä vuotta. Lämpimän omenasiiderin reseptiä kehitellessäni tuli vaan mieleen, että voisinkin testata myös eggnogia.

Kävin vanhasta muistista hoitamassa Itsenäisyyspäivä-ostokset Itsenäisyyspäivän aattona, koska en muistanut, että kaupathan ovat nykyään melkein koko ajan auki. Niinpä huomasin olevani vailla kermaa, kun rupesin eggistä väsäilemään, ja koska en jaksanut lähteä kauppaan (koska hissiremppa ja kämppä kutoskerroksessa), vaihdoin kerman kätevästi kookoskermaan.

Käytin eggnogiin myös kanelitangon ja muiden mausteiden sijasta aiemmin syksyllä sekoittamaani “pumpkin pie spicea” eli kurpitsapiirakkamaustetta. Jenkeissä tätä myydään ilmeisesti ihan sellaisenaan, mutta googlettelemalla löysin


Pumpkin Pie Spice

4 rkl kanelia
4 tl jauhettua inkivääriä
1 tl jauhettua maustepippuria
1 tl jauhettua neilikkaa
½ tl jauhettua muskottipähkinää

Sekoita mausteet keskenään, säilytä ilmatiiviissä purkissa. Voit tehdä myös pienemmän annoksen, kunhan suhteet pysyvät suunnilleen samanlaisena. Pumpkin pie spice sopii nimensä mukaisesti hyvin kurpitsapiirakkaan, mutta tämä jouluisen makuinen mausteseos on tosi kivaa myös esimerkiksi porkkanakakussa tai köyhien ritareiden mausteena.

Eggnog kookoksella ja kurpitsapiirakkamausteella

1 prk (a 400g) kookoskermaa
2 dl maitoa
2 tl pumpkin pie spicea
3 munaa, eroteltuna
1 dl (kookos)sokeria
(½-1 dl (tummaa) rommia)

Kuumenna kookoskerma, maito ja mausteseos kattilassa keskilämmöllä kiehuvaksi. Ota kattila pois levyltä ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi, noin 5 min. Sekoita jäähtynyt maitoseos muna-sokerivaahtoon. Lisää rommi. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja sekoita varovasti juoman sekaan.

Viilennä jääkaappikylmäksi ja koristele pumkin pie spicella tai muskottipähkinällä ennen tarjoamista. Rommillinen eggnog säilyy jääkaapissa muutaman päivän, rommiton kannattaa nauttia saman päivän aikana.Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.