Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Ruokahaaste osa 2: Myskikurpitsapastaa ja lampaankyljyksiä

Viime viikonloppu oli lievästi sanottuna kiireinen. Perjantai ja lauantai hurahti koulussa ja sunnuntaina juhlittiin ennakkoon Poikaystävän synttäreitä brunssilla appivanhempikokelaiden luona. Ja siihen väliin mulle alkoi tulla vastaan toisen kokkaushaasteen dedis, joten lauantai-iltana koulun jälkeen kokkasin reippaana tyttönä neljän lajin illallisen. No biggie.

Tästä on siis kyse. Aiheena oli tällä kertaa Tour of Tuscany, eli italialaista ruokaa. En pitäytynyt täysin puhtaasti toscanalaisessa keittiössä, mutta pastalajikkeeksi valikoitui pappardelle ja ainakin punaviini oli Toscanasta! Pohjatyön aloitin jo perjantaina käymällä kaupassa ja preppaamalla ruokia. Jälkiruuan eli mandariini-sitruunajätskin tein valmiiksi pakkaseen kokonaisuudessaan, ja lisäksi tein sitruunarisottoa risottopalleroihin. Muuten olin valinnut sen verran yksinkertaisia ruokalajeja, ettei siihen ruuanlaittoon ihan älyttömästi mennyt aikaa.

Alkupalana meillä syötiin sisialaista tai roomalaista alkuperää olevia risottopalleroita, joiden ohje on julkaistu blogissa jo aiemmin. Tällä kertaa tein risoton pelkästään jämäkäyttöä varten, joten sitä tuli aika reippaasti. Koska kuitenkin kyseessä oli neljän ruokalajin illallinen, jätin suosiolla loput risotosta sunnuntain iltapalana rasvakeitettäväksi. Risottopalloja ei kannata jääkaapittaa, koska ne kuuluu nauttia rapeina ja kuumina suoraan friteerauksen jäljiltä.

Primo piatto, pappardellen kanssa tarjottu myskikurpitsa oli yksinkertaisuudessaan ihan mielettömän hyvää. Harmittelimme Poikaystävän kanssa molemmat, ettei sitä kannattanut ottaa lisää, koska tuloillaan oli vielä pääruoka ja jälkkäri. Tämä superpasta valmistuu 20 minuutissa ja siihen tarvitaan vain neljää raaka-ainetta. Myskikurpitsa säilyy kuorimattomana tosi hyvin, pastaan käytetty jämä taisi olla melkein parin viikon takaa.

Secondo piatto jännitti etukäteen eniten, koska en ollut koskaan aiemmin tehnyt lampaankyljyksiä! Kypsyydestä tuli kuitenkin ihan mutulla täydellinen, joten se siitä jännitysmomentista. Tässä vaiheessa olimme jo tosi ähkyssä, mutta onneksi pikku apukokki tarjosi auttavan vatsansa ja kalusi luista jäljelle jääneet lihat. Lampaan kanssa tarjosin minttugremolataa ja munakoiso-mozzarellavuokaa.

Jälkiruuaksi tein luottoreseptiksi muodostunutta 52 weeks of deliciousnessiltä lainattua reseptiä, mutta tällä kertaa korvasin toisen sitruunoista kahdella mandariinilla ja creme fraichen kolmella desillä kreikkalaista jogurttia. Toimi! 

Pappardellea ja myskikurpitsaa (alkupala kahdelle)

voita
noin 150 g myskikurpitsaa
2 tl sokeria
1 tl suolaa

20 salvian lehteä

120 g pastaa (pappardellea)

Leikkaa myskikurpitsasta noin 150 gramman kokoinen pala, poista siemenet ja kuori pala. Kuutioi myskikurpitsa melko pieniksi kuutioiksi. Laita pastavesi kiehumaan.

Sulata reilusti voita paistinpannulla, lisää myskikurpitsakuutiot, sokeri ja suola, paista keskilämmöllä kunnes pehmeää, noin 15 min. Siirrä kurpitsa sivuun. Keitä pasta paketin ohjeen mukaan al denteksi.

Sulata paistinpannulla voita ja anna sen ruskistua kauniin kullanruskeaksi. Lisää salvian lehdet ja poista pannu levyltä. Sekoita joukkoon myskikurpitsa ja valutettu pasta. Tarjoa välittömästi.

Lampaankyljykset (kahdelle)

rivi lampaankyljyksiä (noin 500 g)
timjamia

Ota lampaankyljykset huoneenlämpöön noin tuntia ennen paistamista.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Trimmaa luut puhtaiksi (itse ostin kyljykset Stockalta, jossa luut oli jo valmiiksi putsattu). Hiero kyljysrivi öljyllä.

Ruskista kyljykset pannulla. Siirrä ruskistetut kyljykset uunivuokaan, ripottele päälle tuoretta timjamia, rouhittua mustapippuria ja suolaa. Pudota uunin läpötila 175 asteeseen ja paista kyljyksiä keskitasolla 20 minuuttia.

Nosta kyljykset uunista ja kääri koko rivi folioon vetäytymään noin 15 minuutiksi. Leikkaa kyljykset irti toisistaan ja tarjoa heti.

Munakoisopaistos (6 annosta)

1 keskikokoinen munakoiso
3 tomaattia
1,5 palloa mozzarellaa
2 valkosipulinkynttä
parmesania raastettuna

öljyä paistamiseen

Esilämmitä uuni 200 asteeseen.

Leikkaa munakoisoista noin sentin paksuisia kiekkoja. Ripottele kiekkojen päälle suolaa jotta ylimääräinen kosteus poistuu. Anna olla noin 10 min. Huuhtele ja kuivaa itketetyt munakoisot.

Paahda munakoisokiekot erissä molemmin puolin parilapannulla. Viipaloi tomaatit ja mozzarella.

Lado pieneen uunivuokaan (esim kohokasvuoka sopii tähän tarkoitukseen mainiosti!) pohjalle munakoisoa, sitten valkosipulimurskaa, tomaattia ja mozzarellaa. Toista kerroksia kunnes kaikki munakoisot on käytetty. Päällimmäiseksi tulee kerros mozzarellaa ja lopuksi parmesanraastetta.

Paista uunissa noin 35-40 minuuttia, kunnes vuoka on saanut kauniin ruskean pinnan. Tarvittaessa käännä grillivastus päälle viimeiseksi 5 minuutiksi, jos vuoka ei tunnu ruskistuvan.

Anna vetäytyä noin 10-15 minuuttia ennen tarjoamista.2 thoughts on “Ruokahaaste osa 2: Myskikurpitsapastaa ja lampaankyljyksiä”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.