Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

SUKLAAPULLAA (vaihekuvin)

Stollenkranssi eli suklaapulla on yllättävän koukuttavaa. Olen tehnyt tätä töihin pari kertaa (ensin synttäreiden kunniaksi ja sittemmin työkavereiden ruinauksesta).

Tein ensimmäisen kerran stollenkranssia kahvipöytään, kun juhlin AMK-valmistujaisiani pari kevättä sitten. Olin ajatellut pullaa jäävän reippaasti yli, koska mielestäni kranssi oli aika iso, ja vieraiksi olivat tulossa pullahiirisiskoni (silloinen kämppikseni!) lisäksi vain tätini perheineen. Lapset olivat silloin tosi pieniä, joten ajattelin menekin olevan suht pientä.

“Herkkupulla” kuitenkin katosi lasten (ja okei, minun ja siskoni myös) kitusiin ennätysvauhdilla ja jämiä jäi tuskin ollenkaan. Eikä sinänsä ihme, mantelimassa tekee pullasta todella mehevän, ja siihen tulee ihan kauhea himo.

Alkuperäinen resepti löytyy K-ruoan reseptiarkistosta.

Stollenkranssi

2½ dl täysmaitoa
22 g kuivahiivaa
1 dl sokeria
3/4 tl suolaa
1 kananmuna
9 dl jauhoja
150g voita

30 g voita
1 rkl sokeria
½ sitruunan mehu
200 g hasselpähkinäsuklaata (esim Marabou)
200 g mantelimassaa

Lämmitä maito 42-asteiseksi. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja sekoita huolellisesti maitoon. Lisää sokeri, suola, kardemumma, kananmuna ja 3 dl jauhoja. Sekoita joukkoon huoneenlämpöinen (tai mikrossa sulatettu) voi, ja vaivaa sitten taikinaan loput jauhot. Anna kohota vedottomassa lämpimässä paikassa 20-30 minuuttia. Itse tykkään kohottaa taikinan mikrossa, koska sinne ei ainakaan vedä. Toisaalta jos taikinaa kohottaa moninkertaiseksi niin sitten mikrosta kyllä loppuu tila.

Sekoita täytteeseen tuleva huoneenlämpöinen voi (30 g) sokerin ja sitruunamehun kanssa. Hienonna suklaa ja raasta mantelimassa. Mantelimassan raastaminen on helpompaa kun se on kylmää, joten suosittelen laittamaan massan jääkaappiin ainakin 30 minuutiksi ennen raastamista. Myös lyhytaikainen (n 10 min) pakastaminen on ok.

Esilämmitä uuni 200 asteeseen. Vaivaa kuplat taikinasta ja kauli taikina leivinpaperin kokoiseksi, noin 30 x 70 cm mittaiseksi suorakaiteeksi. Levitä voi-sitruunaseos pullalevyn päälle, ja ripottele sitten päälle suklaarouhe ja mantelimassaraaste. Pyri levittämään täytteet suht tasaisesti, mutta jos täyte tuntuu loppuvan kesken, tärkeää on saada sitä ainakin koko pituudelle (70 cm), leveydessä voidaan vähän karsia. Kun alat käärimään taikinaa, aloita siitä reunasta, jossa on enemmän täytettä.

Kääri pulla pitkäksi rullaksi. Nosta leivinpaperoidulle pellille ja käännä ympyräksi. Tee veitsellä viiltoja melkein kranssin pohjaan asti, noin 1 cm välein. Taita siivut vuorotellen eri puolille (ks kuvat yllä ja alla). Peitä kranssi puhtaalla keittiöpyyhkeellä ja anna kohota noin 20-30 min.
Pro tip: Jos haluat kranssista kauniimman, trimmaa päät ennen kranssiksi kääntämistä, jolloin keskelle kranssia ei muodostu epätasaisten päiden aiheuttamaa muhkua. Tosin tätä muhkua ei enää valmiin pullan leikkauksen jälkeen näy, joten sinänsä tällä ei ole suurta väliä.

Paista noin 15 minuuttia uunin toisiksi alimmalla tasolla. Ripottele jäähtyneen kranssin päälle reilusti tomusokeria. Kuten kaikki pulla, tämäkin nousee ihan uudelle tasolle maitolasillisen kanssa.Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.