Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

2 x kasvispihvi

Kasvispihvit on jostain syystä sanana aina herättäneet mussa tiettyjä antipatioita. Rösti on aina ollut hyvää, samoin falafeleihin tykästyin kerrasta, mutta kasvispihvi kuulostaa jotenkin.. epähyvältä. Ehkä se juontaa juurensa kouluun, jossa kasvispihvit – tai vielä pahempaa, juurespihvit! – olivat tosi epäilyttäviä. Tosin niin oli mun mielestä kaikki kouluruoka, ja kahlasin yläasteen läpi pitkälti näkkileivällä ja porkkanaraasteella. Kotona söinkin sitten kahta enemmän.

Nyt aikuisena olen huomaamattani alkanut tekemään kasvispihvejä. Se, kuten monet hyvät asiat, alkoi kesäkurpitsasta. Törmäsin jossain ruokablogissa ihaniin zucchini frittereihin, joita oli pakko kokeilla ja tuunailla. Kyseessä oli englanninkielinen blogi, suomeksi oltaisiin varmasti puhuttu kesäkurpitsapihveistä, ja olisi kyllä jäänyt resepti väliin. Koska ennakkoluulot. Sitten tulivat falafelinit ja nyt olen jopa itse joutunut myöntämään, että nämä ovat kasvispihvejä. Todellisuudessahan kyse on latkeista, jotka kuuluvat olennaisena osana hanukaan…

Oli miten oli, miksi tahansa näitä lättyjä kutsuukin, ne ovat hyviä, ihanan röstimäisen rapsakoita ja yllättävän helppotekoisia. En jaksanut edes ihmeemmin puristella nesteitä kesäkurpitsaraasteesta, koska meillä oli vähän kiire pikku apukokin agitreeneihin. Kiire tosin on sikäli suhteellista, että tein samalla kertaa kahta eri taikinaa, koska vaihtelu virkistää. Hyvin tosin olisi pärjännyt yhdelläkin laadulla. Pihvien kanssa tein avokado-basilikajogurttia, ja kylkeen oli lisäksi raejuustoa ja jokiravunpyrstöjä.

Linssi-inkivääri-porkkanapihvit n 10 kpl

2 munaa
2 dl maitoa
1 tl suolaa
2 dl jauhoja
4 kevätsipulia
2 dl punaisia linssejä
1 iso porkkana
5 cm pala inkivääriä
2 valkosipulinkynttä

Keitä linssit pakkauksen ohjeen mukaan.

Sekoita kulhossa maito ja munat. Lisää joukkoon suola ja jauhot, sekoita tasaiseksi.

Hienonna kevätsipulit, raasta porkkana, inkivääri ja valkosipuli hienoksi raasteeksi. Lisää hienonnettu sipuli, linssit, porkkana-, inkivääri- ja valkosipuliraaste taikinan joukkoon, sekoita tasaiseksi.

Paista kuumalla pannulla keskilämmöllä rapeiksi kummaltakin puolelta. Sopiva koko on noin puoli desiä taikinaa, jolloin paistinpannulle mahtuu 3-4 pihviä. Paistoaika on paksuudesta ja pannun kuumuudesta riippuen 2-3 min per puoli.

Pesto-kesäkurpitsapihvit 12 kpl

2 munaa
2 dl maitoa
1 tl suolaa
2 dl jauhoja
4 kevätsipulia
1 kesäkurpitsa
1 sitruunan mehu (ja raastettu kuori jos haluat sitruunaisempaa)
1/2 dl raastettua parmesania
kourallinen tuoretta basilikaa

Sekoita maito ja munat kulhossa. Lisää joukkoon suola ja jauhot, sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Hienonna kevätsipulit, raasta kesäkurpitsa (yleiskoneen raastinterä on pop!) ja silppua basilika hienoksi. Sekoita kaikki loput aineet taikinan joukkoon ja sekoita huolellisesti.

Paista kuumalla pannulla keskilämmöllä rapeiksi kummaltakin puolelta. Sopiva koko on noin puoli desiä taikinaa, jolloin paistinpannulle mahtuu 3-4 pihviä. Paistoaika on paksuudesta ja pannun kuumuudesta riippuen 2-3 min per puoli.

Tarjoa kasvkspihvien kanssa esim avokado-basilikajogurttia.

Avokado-basilikajogurtti

2 pientä avokadoa tai 1 iso
1/2 sitruunan mehu
2 dl kreikkalaista jogurttia
kourallinen tuoretta basilikaa
1 raastettu valkosipulinkynsi

Halkaise avokadot, poista kivi ja kuutioi malto kuoressa. Koverra se ulos lusikalla ja muussaa malto kulhossa. Lisää sitruunamehu ja jogurtti. Hienonna basilika, lisää basilikasilppu ja valkosipuli kastikkeeseen ja sekoita tasaiseksi. Anna maustua jääkaapissa pihvien paistamisen ajan.1 thought on “2 x kasvispihvi”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.