Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Falafelinit – falafelin ja blinin liitto

Alkuvuoden kasvisruokainnostukseni on herättänyt melkein hallitsemattoman falafelinkaipuun. Toisaalta olen tosi nössö uppopaistamaan, kuten olen pariin otteeseen maininnutkin. Nämä kaksi tekijää johtivat lopulta innovaatioon, joka yhdistää falafelit ja alkuvuoden kausiherkun blinit. Syntyi falafelini. Paljon rapeaa pintaa ja herkullinen falafelin maku samassa paketissa. Eikä tarvitse jännittää sitä ylenmääräistä paistoöljyn kanssa läträämistä!

Kyseessähän on oikeastaan kikherneistä tehdyt kasvispihvit, ja itse toteutin ne vaistomaisesti yhdistämällä falafeltaikinan lettutaikinaan. Tämä meni ihan heittämällä oikein, rakenteesta ja mausta tuli heti ensimmäisellä kerralla juuri sellainen kuin halusin. Resepti on siis helppo, tosin blinipannulla paistellessa tähän menee jonkun verran aikaa. Meiltä löytyy onneksi tarkkasilmäisten tonttujen ansiosta kaksi blinipannua, jotka nopeuttivat työtä kivasti. Näitä voi paistella toki isommallakin pannulla esimerkiksi kolmen kappaleen erissä, jos blinipannu uupuu tai jos olet tekemässä isompaa satsia. Suosittelen lämpimästi isompaakin satsia, tällä ohjeella valmistuu kahdeksan halkaisijaltaan noin kymmensenttistä falafeliniä, joilla ruokittiin kaksi ihmistä päivälliseksi ja nälkäinen Poikaystävä seuraavan päivän lounaaksikin.

Falafelinien kylkeen tein (üllatuuus) pika-tsatsikia ja avokado-tomaattisalsaa. Jääkaapissa oli myös paketti fetaa ihan tätä varten, mutta sinne se unohtui eikä sitä kyllä kaivannut ollenkaan.

Falafelinit (8 kpl)

1 (luomu) muna
2 dl maitoa
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa

3 valkosipulinkynttä
5 kevätsipulia
1 dl minttua
1 dl korianteria
2 tl jeeraa
2 tl chilijauhetta
2 tl jauhettua korianteria
2,5 tl suolaa

2 prk (310/265g) kikherneitä

Riko munan rakenne kulhossa, vispaa joukkoon maito. Sekoita munamaidon joukkoon vehnäjauhot ja ruokasooda, sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Kuori ja hienonna valkosipulit ja kuullota niitä oliiviöljyssä keskilämmöllä noin 3 minuuttia. Hienonna kevätsipulit ja yrtit. Sekoita sipulit, yrtit ja mausteet lettutaikinan joukkoon.

Valuta kikherneet ja hienonna ne yleiskoneessa karkeaksi silpuksi. Sekoita kikhernerouhe taikinan joukkoon.

Paista taikinasta rypsiöljyssä kuumalla blinipannulla haluamasi kokoisia lettusia. Meillä tosiaan halkaisija oli noin kymmenen senttiä ja paksuus reilun sentin – kaksi, ja näiden kypsymisaika oli noin 2-3 minuuttia per puoli. Valmiiksi paistetut falafelinit pysyvät lämpimänä tarjoiluun asti 100-asteisessa uunissa.

Pikatsatsiki

2 dl kreikkalaista jogurttia
½ kurkku
1 valkosipulinkynsi
2 rkl oliiviöljyä
½ sitruunan mehu
½ tl suolaa
reilusti minttua

Raasta kurkku ja valkosipulinkynsi. Sekoita kaikki ainekset keskenään.

Tämä on vähemmän tahnamaista, koska jogurttia ja kurkkua ei valuteta. Tällainen löysempi dippailukastike sopii kuitenkin sekä kiireiseen keittiöön että falafelinien kanssa. Jos olisin ollut yksin kotona, olisin varmasti häpeilemättömästi dippaillut (ja tupladippaillut!) pihvilöitä tsatsikiin.Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.