Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Runskifriikki – runebergin torttua pirtelönä

Alkuvuoden ehdottomat kohokohdat monelle ovat (loppiaisvapaiden lisäksi) laskiainen ja Runebergin päivä. Olen itse tosi huono muistamaan laskiaista, mutta Runebergin päivä on se juttu! Meillä kotona leivottiin aina laskiaispullien sijasta rubenergintorttuja, runskeja,yleensä isin kanssa.

Kesällä osallistuin friikkipirtelöskabaan sitruuna-inkivääri-lakupirtelöllä. Se oli aika överiä, mutta niin hyväää. Ja sitä oli hauska tehdä. JA ostin ihan vaan friikkipirtelötarkoituksiin mason jar -lasit, joihin olen sittemmin tehnyt myös esim kuumaa omenasiideriä ja eggnogia. Sitten törmäsin Soppa 365:n Instagrammissa laskiaispulla-friikkipirtelöön ja siitä, as they say, se homma sitten lähti.

RUNSKIFRIIKKI, ELI RUNEBERGINTORTTUFRIIKKIPIRTELÖ.

Tähän pitikin sitten listata kaikki osaset, ja jos haluaa mennä juuri näillä osasilla, niin väkisinkin joutuu vääntämään itse. Plussapuolena voin kertoa että tämä on sitten ihmiset täysin vegaanista (runebergintortutkin voi tehdä vegaanisina, resepti esim Kamomillan konditoriassa). Nimenomaan näitä pirtelöitä varten meillä tehtiin runebergintorttuja reilu viikko ennakkoon. Nyt ne on kaikki jo syöty, eli ensi sunnuntaiksi pitää tehdä lisää.

Vegaanijäde manteliliköörillä, vadelmacoulis, manteliliköörisiirappi ja mantelirouhetta nyt ainakin. Överikokoonpanoon tuli myös kermavaahtoa, ja runebergintorttuja. Örrrrp. Alunperin pirtelöön suunnittelemani vadelmamarengit jätin sentään tekemättä. Koekaniiniksi valikoitui Poikaystävän sijaan kaverini, jonka kanssa vietimme viikonloppuna ylensyönti- ja leffankatselupäivää, johon nämä överipirtelöt sopivat saumattomasti.

Runskipirtelöä voi helposti tehdä myös perus vanilijajätskistä ja lehmänmaidosta, itse halusin vaan tosiaan ottaa vähän ekstrakulmaa tammikuun vegaanihaasteen kunniaksi.

Runebergintorttufriikkipirtelö (2 lle)

0,6 l jäätelöä (tai koko vegaaninen jäätelö, ohje alla)
1½ dl mantelimaitoa

vadelmacoulista (ohje alla) tai vadelmahilloa 
amarettosiirappia (ohje alla)
kermavaahtoa
mantelirouhetta
runebergintorttuja (ohje alla)
(vadelmia, marenkeja ym koristeita)
Sudi lusikan avulla lasien seinämille amarettolikööriä. Kaada pohjalle vadelmacoulista.

Surauta sauvasekoittimella jätski ja maito haluamasi paksuiseksi pirtelöpohjaksi. Lusikoi pirtelömassaa, vadelmacoulista ja amarettosiirappia vuorotellen lasiin. Lusikoi pirtelön päälle (kasvi)kermavaahtoa. Ripottele pirtelön päälle pähkinärouhetta ja lisää vielä amarettosiirappia. Koristele murustelluilla runebergintortuilla.

Minirunebergintortut, noin 32 kpl

150g voita
1½ dl sokeria
2 (luomu)munaa
1 dl (n 50g) mantelirouhetta
1½ dl vehnäjauhoja
1½ dl korppujauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 rkl kermaa
2 rkl mantelilikööriä (Disaronno) tai pari tippaa manteliaromia/karvasmantelia

vadelmahilloa

1 dl tomusokeria
n ½ rkl vettä

mantelilikööriä

Esilämmitä uuni 200 asteeseen.

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita ne vaahdon joukkoon.

Nostele taikina lusikoiden avulla minimuffinssivuokiin (tai tavallisiin, jolloin taikinasta tulee noin 16 kpl). Paina jauhotetulla sormella reikä taikinan keskelle ja täytä reikä vadelmahillolla. Itse käytin reiän täyttämiseen täyttötyllaa, koska minimuffinssit ovat niin pieniä.

Paista uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. Isommille tortuille paistoaika on noin 15 min.

Kostuta tortut nopeasti parilla tipalla mantelilikööriä. Koristele vadelmahillolla ja tomusokerikuorrutteella.

Vadelmacoulis

1 pss (200 g) pakastevadelmia
½ dl sokeria

Sulata pakastevadelmat hitaasti jääkaapissa. Kaada pussin sisältö kattilaan ja sekoita joukkoon sokeri. Kuumenna kiehuvaksi ja anna porista keskilämmöllä silloin tällöin sekoitellen noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä.

Amarettosiirappi

1½ dl (kookos)sokeria
½ dl vettä
2 rkl mantelilikööriä (Disaronno)

Sekoita sokeri ja vesi kattilassa, kuumenna kiehuvaksi ja anna porista noin 10 minuuttia välillä sekoitellen. Säädä levyn lämpöä tarvittaessa niin ettei seos pala. Sekoita jäähtyneen siirapin joukkoon likööri.

Vegaaninen manteliliköörijätski

1 dl kikhernelientä (GO Green -kikherne purkista tulee just sopiva määrä)
1,5 dl tomusokeria
1 tl sitruunamehua

1 dl soijavispiä
2 rkl Disaronno-mantelilikööriä

Siivilöi kikherneliemi puhtaan, kuivan muovikulhon pohjalle. Vatkaa sähkövatkaimella valkoiseksi vaahdoksi. Kun vaahto on jo suht jämäkkää, lisää tomusokeri erissä edelleen vatkaten. Lisää lopuksi sitruunamehu. Valmis marenkimassa ei juurikaan poikkea normaalista marengista, eli on valkoista ja kiiltävää. En ole koskaan aiemmin kokeillut käyttää kikhernelientä kananmunan asemesta, joten vaikka kaiken kikherneliemialtistuksen jälkeen tiesinkin, että marenkia on mahdollista tehdä, tuntui silti vähän uskomattomalta, miten helposti liemi vaahtoutui.

Vatkaa toisessa kulhossa soijavispi kiinteäksi vaahdoksi. Kääntele likööri varovasti vaahdon joukkoon.

Yhdistä kikhernevaahto soijavaahtoon varovasti nuolijalla käännellen. Laita pakkaseen jähmettymään noin 12 tunniksi. Sekoittele massaa parin ensimmäisen pakastustunnin kuluessa muutaman kerran.

Vegaanijäden pohjan löysin Mielen maisemia -blogista.Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.