Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Täytetty myskikurpitsa ja appelsiinitsatsiki

Hyvää uutta vuotta kaikille! Joululoma on nyt lusittu, joulunpyhinä havaitut riisihäröt myrkytetty ja blogissakin palattu ruotuun. Lomailu on aina kivaa, etenkin kun jouluna sain taas ihan sikamakeita keittiöjuttuja lahjaksi. Niistä tulee varmasti juttua ihan lähiaikoina, mutta sitä ennen näin heti vuoden alkuun mielettömän ihana, ravitseva ja värikäs vegeresepti!

Olen selvästi hurahtanut viime aikoina myskikurpitsaan, koska sitä tuntuu löytyvän nyt valtaosasta uusimpia reseptejäni. Sille ei kuitenkaan voi mitään, vaikka vaihtelu ehkä saattaisikin virkistää. Myskikurpitsa sattuu vaan kivasti kutkuttelemaan makuhermojani ja sopivan vallitsevaan lohturuokakauteen.

Jouluruuan tasapainoksi valitsin tämän talven kolmannen kokkaushaasteen teemaksi Vegen viettelyksen. Vegeen taas oli pakko ottaa päätähdeksi myskikurpitsa. Sitten tietysti tajusin, että olen käyttänyt myskikurpitsaa kaikissa kolmessa haasteessa tällä kaudella, mutta minkäs teet. Ehkä ensi kerralla käytän jotain muuta raaka-ainetta. Ehkä.

butnut

Idea heräsi Instagrammissa, jossa @foodbymaria oli tehnyt täytettyä myskikurpitsaa, ja sitten Maku-lehdessäkin oli hieman erityyppinen versio. Oma viritelmäni on yhdistelmä näitä omalla twistillä.

Alkupalaksi puolestaan värkkäsin Poikaystävältä joululahjaksi saamastani Copas y Tapas -keittokirjasta löytynyttä lämmintä salaattia pinaatilla, rusinoilla ja pinjansiemenillä.

butnut2

Jälkkäristä huolehti tällä kertaa ystäväni, joka teki ihanan raikkaan version klassikkojälkiruoka Eton Messistä. Tässä talvisessa tulkinnassa maistui vanilija, piparkakku, appelsiini ja timjami.

Täytetty myskikurpitsa

1 myskikurpitsa

1 rkl ruokosokeria
2 salottisipulia
2 tl juustokuminaa
1 dl vihreitä linssejä
20 lehteä tuoretta salviaa
1 dl kurpitsansiemeniä
100 g fetaa
½ sitruunan mehu

tarjoiluun:
100 g fetaa
granaattiomenansiemeniä
tuoretta korianteriabutnut3

Pese myskikurpitsa huolellisesti ja halkaise se pitkittäin kahtia. Poista siemenet ja koverra sisusta pois niin, että kurpitsa on kauttaaltaan noin sentin – puolentoista paksuinen. Säästä malto. Hiero kurpitsa öljyllä ja paahda 200 asteessa 30-40 minuuttia leikkuupinta ylöspäin.

Kurpitsan paahtuessa valmista täyte. Huuhtele ja keitä linssit pakkauksen ohjeen mukaan. Paahda kurpitsansiemeniä pari minuuttia kuivalla paistinpannulla, laita sivuun. Hienonna sipulit ja kuutioi kurpitsan malto. Sulata pannulla voita ja paista kurpitsakuutioita noin 10 minuuttia. Lisää sokeri, paista vielä noin 5 min. Lisää sipulit ja jeera, kuullota kunnes sipulit ovat pehmenneet, noin 5 min. Lisää pannulle vielä salvianlehdet ja sekoita. Ota pannu pois lämmöltä ja sekoita täytteen joukkoon kurpitsansiemenet, murusteltu feta ja sitruunamehu.

Ota kurpitsa uunista ja täytä puolikkaat täytteellä. Käännä kurpitsanpuolikkaat kiinni toisiinsa ja sido yhteen puuvillalangalla, kääri kurpitsa folioon. Käytä apuna pannukintaita koska kurpitsa on kuuma. Paahda uunissa vielä 30-40 minuuttia kunnes kurpitssa on pehmeää.

Leikkaa kurpitsasta poikittain parin sentin paksuisia siivuja, koristele fetalla, granaattiomenansiemenillä ja tuoreella korianteria.

Meillä tarjottiin lisänä appelsiininkuorella maustettua tsatsikia.

Appelsiininen tsatsiki

3 dl kreikkalaista jogurttia
1/2 kurkku, karkeasti raastettuna ja valutettuna
2 valkosipulia, hienona raasteena
20 mintunlehteä, hienonnettuna
1/2 sitruunan mehu
1 appelsiinin kuori, hienona raasteena

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua jääkaapissa ainakin puoli tuntia.1 thought on “Täytetty myskikurpitsa ja appelsiinitsatsiki”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.