Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Vegaaninen tomaattikeitto

Viikon toinen vegaaniresepti tulee tässä! Paahdetuista tomaateista syntyy samettisen pehmeä ja maukas keitto ilman kalttaamisen hankaluutta. Meillä keitosta tuli vähän turhankin tymäkkää, kun en meinannut uskoa, että jos habaneron tulisuusluokitus asteikolla 1-10 on 10, niin se on oikeasti tulista. Onneksi kookoskerma (tai ihan normikermakin) pehmentää makua sen verran, ettei ihan tarvinnut suuta polttaa.

Käyttämällä pelkästään tuoreita tomaatteja keiton väristä tulee tuollainen kauniin oranssi, punaisempaa lopputulosta hakevien kannattaa lisätä joukkoon myös purkkitomaatteja murskan tai pyreen muodossa. Täyteläisyyttä keitto saa punaviinistä, kookoskermasta ja oliiviöljystä, ja tämä onkin ihanan pehmeä ja samettinen soppa.

Tomaattikeitto paahdetuista tomaateista 4:lle

850 g tomaatteja
1/4 habanero chili tai ½ miedompi chilipaprika (tai oman maun mukaan)
2 keltasipulia
1 rkl öljyä
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 dl punaviiniä
8 basilikanlehteä
1 dl (kookos)kermaa
½ dl oliiviöljyä

tarjoiluun
loraus (kookos)kermaa
basilikanlehtiä

Esilämmitä uuni 180 asteeseen. Pese ja puolita tomaatit. Poista kannat. Pese ja halkaise chili. Aseta tomaatit ja chilipaprika leikkuupuoli alaspäin uunipellille, ja paahda niitä uunissa noin puoli tuntia. Nosta vuoka uunista ja nypi pihdeillä kuoret pois. Kaavi chilin hedelmälihan lusikalla. Ole varovainen chilin määrän kanssa, sitä voi lisätä vielä soseutusvaiheessa, jos olet tehnyt omaan makuun liian mietoa keittoa.

Tomaattien muhiessa uunissa kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulia keskilämmöllä kunnes läpikuultavaa, noin 5 minuuttia. Lisää joukkoon suola ja sokeri, kuullota vielä 5 minuuttia. Nostele kuorettomat paahdetut tomaatit kattilaan ja nosta lämpöä hieman. Sekoita silloin tällöin. Lisää punaviini noin 10 minuutin keittelyn jälkeen, ja jatka keittämistä vielä toiset 10 minuuttia.

Nosta kattila levyltä ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon kookoskerma ja basilikanlehdet. Soseuta sauvasekoittimella ja lisää oliiviöljy ohuena nauhana, kunnes keitto on kuohkeaa ja samettista.

Tarjoile keitto kuumana tuoreen basilikan ja kookoskerman kanssa. Tarjoa lisänä rapeaa leipää.Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.