Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Veriappelsiiniruudut

 

NYT NIITÄ TAAS SAA! Nimittäin veriappelsiineja. Kaupasta. Ei meidän lähikaupasta kylläkään vielä, mutta Cittarissa oli sekä normeja että luomuja, jollain 50 sentin hintaerolla. En ole jostain syystä kauhea appelsiinifani, vaikka sitrukset ovatkin lähes poikkeuksetta erittäin lähellä sydäntä. Veriappelsiini onkin sitten ihan eri asia, sitä kuuluu laittaa vähän kaikkeen…

Sitruuna-marenkipiirakka on yksi kaikkien aikojen lempparijälkkäreitäni. Sitruunatahnan keittely on terapeuttista ja sitruunatahna on ihanaa, varsinkin murenevaan piiraspohjaan ja kevyeen marenkiin yhdistettynä. Viime keväänä päätin kokeilla ystävänpäiväbrunssille sesonkihedelmästä veriappelsiinista tehtyjä veriappelsiiniruutuja, ja täytyy sanoa, että ne ovat kyllä sesonkiherkkua parhaimmillaan.

Testasin näihin pariakin eri tahnavaihtoehtoa, ja perinteinen tahna ei oikein toiminut rakenteen puolesta. Suosittelen siis ehdottomasti käyttämään alla olevaa täytteen ohjetta, vaikka se vaikuttaakin epäilyttävältä. Näitä ruutuja oli pakko tehdä nytkin “kun veriappelsiinia kerran saa”, vaikka olenkin viime vuoden jäljiltä vähän turhankin tuhdissa kunnossa. Miten se meneekin niin, että kun Poikaystävä jättää salin kuukaudeksi niin paino putoaa, ja meikäläisellä taas nousee kohisten? Epistä.

Paksuudesta huolimatta tein ja söin näitä palkinnoksi, kun viikonloppu vierähti koulujuttuja väkertäessä, eli tällä kertaa PIIRTÄESSÄ. Mikä pelottavinta, mulla ei edes palanut hermo kauhean pahasti. Etten vaan olisi oikealla alalla? :O Mutta siis veriappelsiinihan on kasvis, ja kasvikset on terveellisiä.

Veriappelsiiniruudut

Pohja
180 g huoneenlämpöistä voita
80 g tomusokeria
1 tl vanilijasokeria
1 kananmuna
225 g jauhoja

Voitele uunivuoka öljyllä ja vuoraa leivinpaperilla.

Sekoita voi ja sokerit kulhossa vaaleaksi ja kuohkeaksi. Lisää vaahtoon rikottu muna, sekoita, ja kääntele joukkoon jauhot. Painele taikina valmistellun vuuan pohjalle jauhotetuilla käsillä. Pohjan pitäisi olla melko ohut, vaikka taikina onkin tahmeaa ja siksi hankala käsitellä. Anna levätä jääkaapissa noin tunnin.

Esilämmitä uuni 180 asteeseen. Paista pohjaa uunissa 20-25 minuuttia riippuen sen paksuudesta.

Täyte
300 g sokeria
4 kananmunaa
2 keltuaista
1 (luomu)sitruunan raastettu kuori ja mehu*
3 (luomu)veriappelsiinin raastettu kuori ja mehu*
40 g jauhoja

* sitruksista pitäisi tulla yhteensä reilu ruokalusikallinen kuoriraastetta ja 160 ml mehua

Sekoita sokeri, munat, keltuaiset, kuoriraaste ja mehut kulhossa. Lisää jauho. Kaada täyte pohjan päälle ja paista 180 asteessa 25-30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Täyte on uunista otettaessa helposti vielä hyllyvää, mutta asettuu jäähtyessään. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja jäähdytä sitten vielä jääkaapissa yön yli tai vähintään 3h.

Leikkaa neliöiksi ja siivilöi päälle tomusokeria ennen tarjoilua. Yritä olla syömättä kaikkia salaa jääkaapista kun olet yksin kotona.Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.