Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Baklava

Harvoin on ollut näin levännyt olo viikonlopun jälkeen! Lauantai meni pitkälti kampaajalla ja kummitäteillessä, ja sunnuntai sitten keittiössä. Meillä oli pitkästä aikaa kokkaushaaste käynnissä teemalla Arabian Nights, ja sen mukaisesti tein jälkkäriksi baklavaa.

On muuten aikaavievä jälkiruoka, tuo baklava. Suurena pistaasifanina halusin käyttää noita maailman kauneimman värisiä pähkinöitä täytteeseen, enkä löytänyt mistään kuorittuja pidejä. Niinpä sunnuntaiaamupäivä alkoi 350 g pistaasiläjän kuorimisella. Sen urakan jälkeen en sitten enää ihmetellytkään, miksi valmiiksi kuorittuja pistaaseja ei löytynyt – ois muuten maailman rasittavin duuni.

Pähkinöiden räpläämisen jälkeen aikaa kului filotaikinan ja voisulan kanssa säätämiseen sen verran, että mulle meinasi iskeä paniikki pääruuan suhteen. Suosittelen siis lämpimästi, että teet baklavan jo edellispäivänä valmiiksi ainakin sokerisiirappivaiheeseen asti. Onneksi lopputulos oli vaivan arvoista!

Ohje on mukailtu Sandron keittokirjan mukaan, pienin muutoksin. Esimerkiksi ruusuveden skippasin lopulta kokonaan, koska oman kokemukseni mukaan se maistuu mummon hajuvedeltä, enkä halunnut riskeerata melko hinnakasta (350 g pistaasipähkinöitä huitelee jossain kympin tietämillä!) jälkkäriä kompostikamaksi.

Baklava

2 dl vettä
200 g sokeria
1 dl hunajaa
2 veriappelsiinin mehu
1 kanelitanko

1 pkt (12 arkkia) filotaikinaa
250 g voita
200 g pistaasipähkinöitä
100 g saksanpähkinöitä
kanelia

Tee ensin sokerisiirappi. Yhdistä vesi, sokeri, hunaja, appelsiinimehu ja kanelitanko pienessä kattilassa. Kuumenna kiehuvaksi keskilämmöllä ja keitä siirapiksi matalahkolla lämmöllä, noin 15 min. Poista kanelitanko ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Sulata filotaikina jääkaapissa ja nosta huoneenlämpöön noin tuntia ennen käsittelyn alkua. Avaa paketti ja leikkaa arkit kahtia. Peitä taikina kostealla keittiöpyyhkeellä (Eskimon kuituliina sopi tähän tarkoitukseen mainiosti!).

(Kuori ja) rouhi pähkinät. Sulata voi. Nosta puolikas levy uunivuuan pohjalle ja voitele voisulalla. Toista, kunnes vuuan pohjalla on 8 levyä. Ripottele voisulan päälle noin neljännes pähkinärouheesta ja ripaus kanelia. Levitä pähkinäseoksen päälle neljä levyä filotaikinaa (voitele aina välissä) ja sitten taas pähkinää ja kanelia. Toista, kunnes taikina-arkit loppuvat ja päällimmäinen kerros on takinaa, eli 8 levyä taikinaa – pähkinäkerros – 4 levyä – pähkinät – 4 levyä – pähkinät – 4 levyä – pähkinät – 4 levyä. Jos menet vähän sekaisin laskuissa niin se ei nyt ole niin kamalan vaarallista.

Leikkaa terävällä veitsellä baklavasta vinoneliöitä (kuva) ja trimmaa tarvittaessa reunat. Paista 180 asteessa tunti, kunnes taikina on kullanruskeaa ja rapeaa. Nosta vuoka pois uunista ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Kaada sokerisiirappi baklavan päälle vähintään tunti ennen tarjoilua.

Tarjoa esim mascarponevaahdon ja vadelmacoulis’n kanssa.Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.