Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Enchilada täytetyt lätyt

Meksikolainen ruoka on ollut meidän huushollissa jostain syystä vähän tauolla, mikä on jossain määrin ennen kuulumatonta. Itse voisin ainakin syödä meksikolaista vaikka päivittäin. Tai ainakin joka toinen päivä.

Meillä meksikolaiseen ruokaan on lapsesta asti kuulunut jauhelihaa vahvemmin kana, joten vaikka esim tacoihin käytän kyllä jauhelihaa, niin tortillat ja muut meksiko-väännöt mennään pitkälti kanalla. Niinpä sitten kun päätin risteyttää tortillat ja täytetyt lätyt, halusin myös testata kanatäytettä.

Tykkään paistaa lättyjä ja olen nykyään aika hyvä siinä. Aikaa ennen pikku apukokkia asuin vielä siskoni kanssa Itiksessä. Itiksessä meillä oli isompi keittiö ja lattiana muovimattoa, ja siellä sitten harjoittelimme lättyjen kääntämistä heittämällä, sisko, minä ja Poikaystävä. Voin sanoa, että pikku apukokista olisi tullut tosi paksu, koska ensimmäisistä käännöksistä moni kävi lattialla asti ja osa kääntyi kaksinkerroin, mutta nykyään kääntäminen sujuu – apukokin pettymykseksi – lähes poikkeuksetta mallikkaasti. Tosin se ensimmäinen, omituisen kalpeaksi jäävä testilätty toki on korvamerkattu Ninjalle.

Mikäli ei ole yhtä innoissaan lettujenkääntötaidoistaan tai aika on kortilla, tähän voi käyttää myös tortillalättyjä. Mutta haluan huomauttaa, että nämä ovat superterveellisiä ja -maukkaita erikoislättyjä, joissa on käytetty spelttijauhoa ja oliiviöljyä tavisvehnäjauhon ja voin sijaan. Eli kannattaa harkita. Itse kyllä paistoin lätyt vielä voissa, eli voin mausta tykkäävienkään ei tarvitse luopua siitä. Ja katsokaa, miten ihanan kauniita niistä tulee!

Lättyjen paistaminen on onneksi vähän kuin pyörällä ajaisi, paistamiseen tarvitaan vain sopiva pannu. Mä olen meillä suorittanut vanhojen pannujen hävitysoperaatiota, joten lättyjen paistamiseen paremmin sopiva pannu on puuttunut pari kuukautta. Pienellä kikkailulla kuitenkin sain pienemmälläkin pannulla lätyt onnistumaan.

Enchilada täytetyt lätyt

Tomaattikastike
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl sokeria
1 mieto chili
400 g tomaattimurskaa
½ limen mehu
srirachaa maun mukaan

Lettutaikina (10 kpl)
2 kananmunaa
5 dl maitoa
1½ dl vehnäjauhoja
1½ dl spelttijauhoja
1 tl suolaa
3 rkl oliiviöljyä

Täyte
500 g kanan rintafileetä
1 vihreä paprika
½ mieto chili
100 g raastettua cheddaria
½ dl kreikkalaista jogurttia

Päälle
100 g juustoraastetta

Tee ensin tomaattikastike. Kuori ja hiennonna sipuli, valkosipuli ja chili. Kuullota sipuleita keskilämmöllä kattilassa kunnes läpikuultavia, noin 5 min. Lisää sokeri, chili ja tomaattimurska. Anna porista miedolla lämmöllä sillä aikaa kun paistat letut ja teet täytteen. Lisää limemehu ja srirachaa maun mukaan keittelyn loppuvaiheessa.

Tee seuraavaksi lettutaikina. Riko kananmunat kulhossa, lisää joukkoon puolet maidosta ja sekoita tasaiseksi. Lisää jauhot ja suola, sekoita sileäksi. Lisää loppu maito ja oliiviöljy, sekoita tasaiseksi. Anna tekeytyä huoneenlämmössä noin 30 min.

Esilämmitä uuni 225 asteeseen.

Tee täyte. Leikkaa kanan rintafileet paksuussuunnassa puoliksi, jolloin saat litteämpiä ja nopeammin kypsyviä paloja. Ruskista halkaistut rintapalat ja paista ne kypsiksi. Leikkaa kypsät kanat kuutioiksi (noin sentti kertaa sentti) ja palauta ne pannulle. Pese ja kuutioi paprika, raasta juusto ja hienonna chili. Kuullota paprikaa hetki kanan kanssa matalalla lämmöllä. Ota paistinpannu pois lämmöltä ja lisää juustoraaste, chili ja jogurtti. Sekoita täyte tasaiseksi.

Paista lätyt voissa kauniin kullanruskeiksi.

Voitele uunivuoka kevyesti oliiviöljyllä. Kokoa lätyt. Levitä raita täytettä lätyn keskelle ja rullaa lätty. Nosta rullat vierekkäin uunivuokaan. Kaada tomaattikastike rullattujen lättyjen päälle ja viimeistele juustoraasteella.

Paista vuokaa uunissa noin 15-20 minuuttia kunnes juusto on sulanut ja on saanut kauniisti väriä.

Tarjoa avokadon, limen, ranskankerman ja tuoreen korianterin kanssa.2 thoughts on “Enchilada täytetyt lätyt”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.