Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Kasvislasagne 

Viime viikonloppuna kävi taas niin, että kasvismania nosti päätään enkä syönyt ollenkaan lihaa. Olin katsellut ikkunalaudalla nököttävää myskikurpitsaa sillä silmällä jo viikon, ja sunnuntaina oli taas aikaa toteuttaa kasvisfantasioita. Kasvislasagne, here we come! Ihan alkuun varoituksen sananen, eli tässä “lasagnessa” ei tällä kertaa ole pastaa ollenkaan. Kyllä, pastafriikki jätti pastan pois!

Töölön lähikaupat eivät vaan halunneet olla yhteistyössä, ja sain juosta pinaatin perässä peräti kolmeen kauppaan – kahdessa ensimmäisessä kun ei ollut pinaattia edes pakasteena! Sipulia sen sijaan olisi saanut punaisena, keltaisena, irtona, verkossa ja silputtuna pakasteesta. No, kolmannesta kaupasta löytyi onneksi ihan tuoretta kamaa, joten löysin sentään etsimäni lopulta.

Tästä tulikin oikea kasvisten kavalkadi, on myskikurpitsaa, bataattia, linssejä ja pinaattia. Ja peräti neljää juustoa, hups! Vähän ricottaa ja fetaa vuuassa ja mozzarellaa ja parmesania kuorutteena. NAM.

Hain tässä vähän tekstuuria ja laitoin linssit vuokaan kuivina. Virhe. Tekstuuria tuli nimittäin vähän liiankin kanssa, näköjään linssien muhjuisuutta ei olisi tarvinnut pelätä. Niinpä ohjeessa käytetään keitettyjä linssejä.

Kasvislasagne ilman pastaa

4 dl vihreitä linssejä
2 tl kurkumaa
1 tl jeeraa

1 myskikurpitsa (noin 800 g)
75 g voita
4 tl sokeria
10 lehteä salviaa

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
100 g pinaattia

2 bataattia (noin 800 g)

200 g ricottaa
150 g fetaa
1 kasvisfondi (tai kana!)
3 dl maitoa
2 munaa
1 tl kuivattua timjamia

1 pallo mozzarellaa
parmesania

Huuhtele ja keitä linssit paketin ohjeen mukaan. Linssit voi halutessaan jättää hiukan al denteksi (keittää esim noin puolet paketin viiteajasta), mutta raa’at linssit jäävät vähän turhan pureskeltaviksi. Mausta keitetyt linssit kurkumalla ja jeeralla, siirrä sivuun.

Kuori ja kuutioi myskikurpitsa ja paista voissa sokerin kanssa kunnes pehmeää, noin 20 min. Lisää salvian lehdet paistamisen loppuvaiheessa. Siirrä sivuun.

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota pienessä määrässä öljyä läpikuultaviksi, lisää joukkoon huuhdeltu pinaatti. Paista matalalla keskilämmöllä, kunnes pinaatti on tummanvihreää.

Kuori bataatti ja leikkaa noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi.

Sekoita kulhossa ricotta, feta, fondi, maito, munat ja timjami.

Lado öljyttyyn uunivuokaan puolet bataattiviipaleista, sitten puolet linsseistä, kurpitsasta ja pinaatista. Kaada päälle puolet juusto-munamaidosta, ja toista kerrokset. Viipaloi mozzarella vuuan päälle ja ripottele halutessasi päälle vielä vähän parmesania.

Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia, kunnes hammastikku uppoaa pohjaan asti suht helposti (tämä tarkoittaa, että bataatti on tarpeeksi kypsää).

 Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.