Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Se hitaampi lihapullapasta

Muutaman kerran vuodessa – yleensä kätevästi sunnuntaisin – muhun iskee italialaisen isoäidin mentaliteetti ja haluan tehdä ehdottomasti pitkään haudutettua tomaattikastiketta. Usein tähän liittyy joko lasagnen tai lihapullapastan himo. Viime viikonloppuna himon kohteena oli lihapullapasta.

Tämä ei missään nimessä ole nopeaa arkiruokaa, vaikka toki voi tehdä nopeamman arkiversionkin. Tomaattikastikkeesta vaan tulee ainakin omasta mielestäni niin paljon parempaa pitkään haudutettuna, vaikka hyviä pikaversioitakin löytyy. Esim tämä Marco Pierre Whiten tomaattikastike valmistuu noin kolmessa vartissa ja kestää pakastusta tosi hyvin.

Tähän reseptiin kuuluu läheisesti se, että sitä syödään meillä pari päivää, koska aikaa kuluu sen verran paljon että tuntuisi vähän tuhlaukselta tehdä vain kahden hengen satsi. Lihapullia tästä määrästä tulee noin 40, meitä syö kaksi tästä satsista noin kolme kertaa.

Tietty heti kun olin kirjoittanut reseptin ylös niin eetteriin paukahti WTD-blogin Natan panopasta, joka on oikeastaan perusolemukseltaan ihan tätä samaa kamaa paitsi nopeampana versiona. Onko tämä mun versio nyt sitten parisuhdepastaa vai mitä?

Tomaattikastike

2 keskikokoista sipulia
1 yksikyntinen valkosipuli
2 rkl oliiviöljyä
1 tlk (400 g) säilöttyjä kirsikkatomaatteja
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1 prk (500 g) paseerattua tomaattia
1,5 dl punaviiniä
suolaa
sokeria
mustapippuria
basilikanlehtiä

parmesania
1 pallo mozzarellaa

Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipuli. Kuullota niitä öljyssä muutama minuutti. Lisää sitten kaikki tomaatit ja anna porista miedolla niin pitkään kuin sinulla on aikaa. Parissa tunnissa tulee aika mielettömän hyvä kastike. Lisää haudutuksen loppuvaiheessa punaviini ja suolaa, sokeria ja mustapippuria maun mukaan. Silppua joukkoon myös muutama basilikanlehti.

Lihapullat n 40 kpl

1 prk (200 g) kermaviiliä
1 dl korppujauhoja
3 rkl raastettua parmesania
1 tl paprikajauhetta
1 kananmuna
1/2 dl puolikuivattuja tomaatteja
1,2 kg jauhelihaa
1 keskikokoinen sipuli
½ puskaa tuoretta timjamia

Sekoita kermaviili, korppujauhot, parmesani ja paprikajauhe keskenään kulhossa, anna turvota noin 10 min. Kuori ja hienonna sipuli, hienonna puolikuivatut tomaatit ja timjami. Lisää kaikki loput ainekset taikinan joukkoon, sekoita hyvin.

Pyörittele taikinasta haluamasi kokoisia pullia, meidän keskikokoisia pulleroita tuli noin 40. Lämmitä uuni 150 asteeseen.

Ruskista lihapullat pannulla ja nosta marinarakastikkeen sekaan uunivuokaan. Kuorruta vuoka parmesanraasteella ja siivutetulla mozzarellalla. Paista uunissa noin 15-20 minuuttia, niin että mozzarella sulaa ja saa kauniin värin ja lihapullat ehtivät kypsyä. Käytä halutessasi grillivastusta paistamisen loppuvaiheessa, jos juusto ei muuten ota väriä.

Tarjoa keitetyn pastan kera, koristele timjamilla ja/tai basilikalla.Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.