Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Mojito-juustokakku

Ystävänpäivä lähestyy, joten piti kaivaa esiin luottotarjottavani mojitojuustokakun resepti. Mojitojuustokakku on ehkä paras juustokakku ikinä. Se on raikas, helppo ja superherkullinen.

Koska leivon suht harvoin, ongelmana on usein, että löydän jonkun hyvän reseptin, käytän sitä kerran ja sitten yritän etsiä sitä uudestaan muutaman vuoden päästä. Se ei yleensä ole ihan helppoa. Näin kävi mojitojuustokakun reseptin kanssa. Olin löytänyt reseptin jostain blogista kuusi vuotta aiemmin, ja yritin etsiä sitä kissojen ja koirien kanssa. Kaivoin meiliarkistojani, Facebookin viestiarkistoja, ja jopa tekstitiedostoja ikivanhalta läppäriltäni, mutta minua ei vain onnistanut. Näin jälkeenpäin luulen käyttäneeni Pastanjauhantaa-blogin reseptiä, ja käytinkin sitä pohjana tälle omalle reseptilleni. Nyt tämä mahtava ohje on onneksi seuraavaa kertaa varten tallella!

Kinuskikissalta voi lukea lisäknoppitietoa keksimurupohjista, eli jos et halua käyttää täytekeksejä niin niitä tarvitaan pohjaan grammamääräisesti vähemmän. Dominot (varmaankin myös esim Oreot!) kuitenkin sopii tähän ihan mieltsin hyvin, eli suosittelen kyllä lämpimästi testaamaan vaikka olisitkin ensisijaisesti digestivepohjan ystävä.

Mojitojuustokakku

5 rkl vettä
120 g muscovado tai kookossokeria
4 limeä (plus ekstroja koristeluun)
6 rkl vaaleaa rommia
½ puskaa minttua

200g Dominoja
50g voita

300g maustamatonta tuorejuustoa
250g maitorahkaa
2 dl kermaa
4 liivatelehteä

Mittaa sokeri ja vesi kattilaan, kuumenna keskilämmöllä kunnes sokeri on liuennut, ja anna poreilla kevyesti pari minuuttia. Pese limet huolellisesti ja raasta kuoren vihreä osa kuuman sokeriliemen joukkoon. Purista sekaan limejen mehut ja lisää mintunlehdet, ja anna liemen jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Mintunlehtiä kannattaa vähän pahoinpidellä esim veitsen hamarapuolella, jolloin se luovuttaa vähän enemmän makua.

Sokeriliemen jäähtyessä sulje keksit muovipussiin ja rusikoi kaulimella murskaksi. Jos käytät täytteettömiä keksejä, pohjasta tulee hiukan paksumpi. Täytekeksejä tarvitaan vähintään tuo 200 g, koska täyte vetäytyy hiukan. Sulata voi ja sekoita keksimurujen kanssa. Painele pohja kevyesti irtopohjavuokaan. Älä tee liian tiivistä pohjaa, koska voisulan sulattama keksitäyte jähmettyy huoneenlämmössä uudestaan, emmekä halua pohjasta liian kovaa.

Kun sokeriliemi on jäähtynyt, siivilöi se sattumien poistamiseksi. Puristele mintunlehdistä neste kunnolla, että saat kaiken maun talteen. Varaa noin 2 rkl sokeriliemestä erilliseen lasiin.

Kaada sokeriliemi (paitsi se 2 rkl!), tuorejuusto ja rahka kulhoon ja sekoita huolellisesti tasaiseksi massaksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää tuorejuustomassan sekaan. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä, ja purista ylimääräinen vesi pois. Kuumenna varaamasi 2 rkl sokerilientä mikrossa ja liuota liivatteet kuumaan nesteeseen. Vaihtoehtoisesti, jos kuitenkin kippasit koko sokeriliemen juustokakkupohjaan voit käyttää vettä tai limemehua sen sijaan. Kaada liuotettu liivate juustokakkumassan joukkoon ja sekoita huolellisesti.

Kaada juustokakkumassa pohjan päälle irtopohjavuokaan, peitä vuoka kelmulla ja laita kakku jääkaappiin tekeytymään ainakin neljäksi tunniksi (tai yön yli). Itse teen kakun valmiiksi yleensä edellisenä iltana. Meillä on erillinen “juomajääkaappi”, jossa yleensä säilytän kakkuja niin, etteivät ne ime itseensä muita makuja jääkaapista. Mikäli joudut säilyttämään juustokakkua jääkaapissa, jossa on muutakin ruokaa, suosittelen ilmatiiviin kakkukuvun hankkimista.

Koristele mintunlehdillä ja limesiivuilla.Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.