Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Arkea helpottavat ruokakassit ja peurabolognese


Toissa viikolla meillä laiskoteltiin ihanasti Anton & Antonin Ruokakassin avulla. Työnantajallani on jonkun tyyppinen toimitusdiili Krunan kaupan kanssa, joten voin hakea kassin kätevästi työpaikan pihalta. Kummasti helpottaa arkea, kun ei tarvitse ruuhka-aikaan tehdä koukkausta Töölön kaupan kautta, vaikka sekään ei sinänsä matkana ole pitkä. Ja oli muuten niin helppo viikko ettei kuviakaan ruuasta tullut näköjään napsittua.

Viikon menu oli todella kiva, ja tykkään muutenkin kassin ideasta. Omasta kaapista tarvitaan lähinnä perusaineet, reseptit ja tuoreaineet tulevat Anton & Antonilta. Arkikassiin kuuluu yksi liha-, yksi kala- ja yksi vegeateria, eli ainakin tulee vaihtelua sille helpolle jauheliha- tai kanapaketille. Myös ihanaa vegekassia saa nykyään kahden hengen versiona, mikä on mielestäni tosi hyvä kehitys. Meillä testattiin viime vuoden puolella aivan ihanaa vegekassia, mutta koska silloin oli saatavilla vain neljän hengen vegekassia, niin siitä syötiin melkein viikko. Kassin reseptit ovat helppoja ja selkeitä, sekä arkeen sopivan nopeita. Tälle viikolle tilasin vegekassin, jossa etukäteen vähän jänskättää tofun käyttö.

Arkikassin listalla oli sitruunaista kalakeittoa, peurabolognesea ja täysjyväpastaa, sekä paahdettuja kasviksia, kikherneitä ja jogurttikastiketta. Koska mulla on pieni auktoriteettiongelma useimpien reseptien kanssa, näitäkin perusohjeita oli pakko vähän tuunata. Ainakin meidän makuun resepteissä on käytetty turhankin pliisusti mausteita.

Kalakeittoa tein jäätävän kylmänä tiistaina, ja se meni reseptinkin puolesta ihan sellaisenaan. Sitruunan raikastava kirpeys leikkasi kivasti kermaista kalakeittoa ja kassissa mukana tullut taivaallinen luomuruislimppu meni melkein kokonaan keiton kyytipoikana.

Peurabolognesea piti sitten tuunata jo rajummalla kädellä, samoin olin eri mieltä sweet chili -kastikkeesta jogurttikastikkeen mausteena. Agipäivänä meillä syötiin kalakeiton ja kasvislasagnen jämiä, torstaina oli bolognesen aika ja lauantaina vedettiin sitten paahdettuja kasviksia. Tästä bolognesesta muistui kivasti mieleen juuresten käyttö muussakin kuin uunijuurestarkoituksessa. En itse harrasta raasteiden käyttöä kypsennetyissä ruuissa, mutta pienet kuutiot tai julienneksi siivutetut juurekset tuovat kivaa rakennetta ja makua ruokiin.

Peurabolognese 4:lle

250 g peuran jauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 keskikokoinen palsternakka
2 keskikokoista porkkanaa
1 tl kuivattua chiliä (tai enemmän, meidän on jostain etnokaupasta ja on aika tymäkkää)
1 tl paprikajauhetta
1 tl kurkumaa
1 rkl jauhoja
1 dl vettä
1 tlk (400 g) (luomu)tomaattimurskaa
1 rkl tomaattipyreetä
1 tl kuivattua timjamia
suolaa ja pippuria

300 g pastaa
juusoraastetta

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuori ja hienonna palsternakka ja porkkana. Itse kuutioin ne pieniksi kuutioiksi, koska tykkään rapsakammasta suutuntumasta, raastaminen on myös ok.

Kuumenna korkealaitainen paistinpannu ja ruskista jauheliha. Nosta se sitten sivuun ja kuullota sipuleita, palsternakkaa ja porkkanaa öljyssä keskilämmöllä noin 5 minuuttia. Lisää mausteet ja kuullota vielä pari minuuttia. Heitä ruskistettu jauheliha kasvisten sekaan ja sekoita joukkoon jauhot. Jatka paistamista vielä pari minuuttia, lisää sitten vesi ja tomaattimurska. Anna hautua noin 20-30 min riippuen siitä kuinka nälissäsi olet.

Keitä pasta hyvin suolatussa vedessä.

Lisää tomaattipyree ja timjami kastikkeen joukkoon, mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan. Tarjoa pastan kanssa ja ripottele annoksen päälle juustoraastetta.Jätä kommentti