Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Tuoretomaattipizza

Tuoretomaattipizza on paras pizza ikinä. Tomaatit ovat raikkaita ja mehukkaita ja ihanan muhjuisia käytyään pannussa. Tuoretomaattipizzaan kuuluu olennaisena osana tuore mozzarella ja minimalistiset täytteet, ihan vaan siitä ilosta että tomaatti maistuu ihanalta. Ja hei, tähän käy oikein mieluusti just ne vähän pehmenemään päässeet tomaatit, jotka ei enää tunnu kivalta salaatissa tai leivän päällä. Eli hävikkikontrollia!

Meillä ainakin kaivataan taas uusia pizzareseptejä, koska ihana Linko ihan meidän naapurissa sulkee ovensa. Mun mielestä pizzapohjan kuuluu olla ihanan ohut ja rapea, ja Linkon pizza on kyllä ollut poikkeuksetta täydellistä. Rapean pohjan salaisuus kotiuunissa on pizzakivi (edelleen hankintalistalla) tai uunin kanssa samaan aikaan kuumennettu pelti.

Pizzataikina
2 dl kädenlämpöistä vettä
1 pss (11 g) kuivahiivaa
1 tl suolaa
4 dl jauhoja (fifty-fifty normivehnä ja speltti)
2 rkl oliiviöljyä

Sekoita kuivahiiva ja suola veteen kulhossa, lisää jauhot ja sekoita taikinaksi. Taikina on tässä vaiheessa suht pehmeää . Älä vaivaa sitä liikaa. Anna tekeytyä ainakin tunti, halutessasi voit tehdä taikinan tekeytymään jo aamulla tai jopa edellisenä iltana, mutta käytä siinä tapauksessa kylmää vettä. Kun alat leipomaan, lisää oliiviöljy ja tarvittaessa jauhoja ja vaivaa taiina palloksi. Kauli taikina ohueksi pohjaksi jauhotetulla alustalla (leivinpaperi).

Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen (tai lämpimämmällekin, jos vaan uunista irtoaa). Laita pelti tai pizzakivi uuniin lämpenemään.

Muhjutomaatit

3 isoa, kypsää tomaattia
2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa

Pese tomaatit, kuori valkosipulinkynnet ja leikkaa molemmat erittäin ohuiksi siivuiksi. Kuumenna paistinpannu ja kuullota valkosipulia keskilämmöllä oliiviöljyssä hetki. Lisää tomaatit ja jatka paistamista kunnes tomaatit ovat halutun muhjuisia. Levitä muhjuiset tomaatit öljyineen päivineen tasaisesti kaulitun pizzapohjan päälle.


Täyte
basilikaa
2 palloa mozzarellaa
3 siivua parmankinkkua
200 g sieniä

Leikkaa mozzarella ohuiksi siivuiksi. Revi parmankinkku suikaleiksi. Ruskista sienet paistinpannulla pienessä määrässä voita.

tai
200 g vuohen tuorejuustoa
1 kesäkurpitsa

Leikkaa kesäkurpitsa juustohöylällä ohuiksi suikaleiksi ja paahda parilapannulla.

tai
2 nektariinia
salame milanesea
1 pallo puhvelimozzarellaa
kermaista sinihomejuustoa

Leikkaa nektariini ja mozzarella ohuiksi siivuiksi. Paahda nektariinisiivuja hetki parilapannulla. Revi salamisiivut pienemmiksi.


Levitä täytteet tasaisesti tomaattikastikkeen päälle. Siirrä pohja kuumalle pellille (varo sormia!) ja paista noin 8-10 minuuttia 250 asteessa.

Välillä tykkään koota pizzan päälle jos jonkinlaista salaattia kun se on vähän jäähtynyt. Esim siivutettu avocado, rucola tai tzatziki sopivat mainiosti.Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.