Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Ystävänpäivän vadelmajuustokakku-suolakaramelli-brownie

Halusin raikkaan mojitojuustokakun vastapainoksi keksiä Ystävänpäiväksi jotain mahdollisimman överiä. Mulle oli jäänyt ruokasuunnittelusta päähän Clean Slaten terveellinen saksanpähkinä-brownie, ja ajatuksenjuoksuni kulki jotakuinkin reittiä browniet, salted caramel browniet, David Lebovitzin juustokakku-browniet, suolakaramelli-juustokakkubrowniet. Tietty sitten nopealla googlailulla Davidilta löytyi resepti niillekin. Tämä oli kuitenkin adaptoitu jo jostain muusta reseptistä ja sitten taas ei vastannut ihan omaa mielikuvaani – halusin muun muassa pitää suolakaramellin ja juustokakkumassan erillään – joten jatkojalostin sitten vähän omiin käyttötarkoituksiini. Kaupasta mukaan tarttui vielä suomalaisia pakastevadelmia raikastamaan kokonaisuutta.

Näistä tulee kaikkea Ystävänpäivään sopivaa: kuvan kauniita ja aivan supertuhteja. Suosittelen lämpimästi kylmää maitoa kyytipojaksi. Tai vaihtoehtoisesti tymäkkää kahvia.


Tällä kertaa en tosiaan tehnyt kauniita marmorikuvioita, ja alkuperäisen viiteohjeen karamellista tuli vähän kitkerää. Niinpä käännyin Peggyn pienen punaisen keittiön puoleen ja puolitin Peggyn suolakaramelliohjeen. Laitoin snadisti enemmän suolaa koska halusin kinuskin toimivan kontrastina tuhdille, makealle brownielle ja raikkaille vadelmille.

Suolakaramellikastike
65 g voita
1,5 dl sokeria
1 dl kermaa
1/2 tl suolaa

Kuumenna sokeria ja voita keskilämmöllä pinnoitetussa kattilassa kunnes seos kuplii. Sekoittele kevyesti puulusikalla kunnes seos saa kauniin kinuskisen värin. Ota kattila pois lämmöltä ja kaada joukkoon kerma ohuena nauhana samaan aikaan koko ajan sekoittaen. Mikäli kerman lisääminen aiheuttaa karamelliin paakkuja, lämmitä kattilaa miedolla lämmöllä ja sekoittele kevyesti kunnes paakut sulavat. Lisää suola ja jäähdytä karamelli huoneenlämpöiseksi.

Brownie

70 g jauhoja
25 g tummaa kaakaojauhetta (van Houten)
1/2 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
115 g voita
180 g tummaa suklaata (väh 70% kaakaota)
200 g sokeria
2 kananmunaa
1 valkuainen (säästä keltuainen juustokakkumassaan)
1 tl vanilijasokeria


Esilämmitä uuni 160 asteeseen.

Sekoita jauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja suola huolellisesti kulhossa.

Sulata voi ja tumma suklaa kulhossa vesihauteessa. Varo ettei vesi osu kulhon pohjaan, ettei suklaa pala. Sekoita sula suklaa tasaiseksi. Sekoita joukkoon sokeri ja vanilijasokeri, ja sitten kananmunat yksitellen.

Kaada suklaamassa kuivien aineiden joukkoon ja sekoita nopeasti nuolijalla tasaiseksi. Älä sekoita liikaa.

Juustokakku

300 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g sokeria
1 keltuainen

1 pss (suomalaisia) pakastevadelmia

Notkista tuorejuusto sekoittamalla kulhossa. Lisää joukkoon sokeri ja keltuainen ja sekoita tasaiseksi.Tee näin

Vuoraa 23 x 23 kokoinen uunivuoka foliolla. Voit myös vuorata isommasta uunivuuasta noin 23 x 23 kokoisen osion. Isommassa vuuassa browniesta tulee todella ohut. Voitele folio kevyesti rypsiöljyllä. Kaada browniemassa vuokaan ja paista 160 asteessa noin 10 minuuttia.

Ota vuoka uunista ja ripottele brownien päälle sulaneita vadelmia. Levitä sitten päälle tuorejuustoseos, ja sitten loput vadelmat. Laita vuoka takaisin uuniin ja paista vielä 40 minuuttia. Tässä vaiheessa pinta on vielä hiukan hyllyvä, mutta kiinteytyy jäähtyessään. Jäähdytä brownie huoneenlämpöiseksi ja laita yöksi jääkaappiin.
Leikkaa juustokakkubrowniet neliöiksi ja valuta päälle suolakaramellikastiketta.Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.