Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Tagineja, tagineja

Puhutaan hetki munakoisosta. Munakoiso on jäänyt blogissa ihmeen vähälle näkyvyydelle. On toki ollut ihanaa kasvispaistosta, superherkullisista balsamico-munakoisoista puhumattakaan, mutta esim oma pastasuosikkini Pasta alla Norma on jäänyt versioimatta ihan tyystin.

Ruokahaaste jatkui tosiaan viime viikonloppuna pienen tauon jälkeen mun valitsemalla teemalla Arabian Nights, ja mikäs tähän sopisikaan paremmin kuin munakoisot! Ainakin mulle tulee heti mieleen lähi-idän tyyliin maustetut munakoisot, ehkä vähän minttujogurttia ja granaattiomenan siemeniä? Sitten uppouduinkin Sandron keittokirjaan ja superöveröin ruuaksi erilaisia tajineja, lampaanpotkaa ja jälkkäriksi tietysti pistaasibaklavaa vadelmilla ja mascarponella. Onneksi Poikaystävän veli tuli moikkaamaan pikku apukokkia ja jeesasi ruokaylijäämän tuhoamisessa suht kiitettävästi. Sain kuitenkin nauttia taas laiskasta viikosta, kun jämiä syötiin vielä maanantaina ja tiistainakin.Menuun kuului paahdettua bataattia hunajalla, paahdettuja munakoisoja, tzatzikia, hummusta, tabboulehia, flatbreadia ja mureaa lampaanpotkaa. Funny story, ostin vahingossa kolmelle hengelle melkein kaksi kiloa (4 kpl) lampaanpotkaa. Onneksi siinä on se luu, syötiin kaikki reippaasti jo sunnuntaina potka per naama.

Paahdettu bataatti

2 isohkoa (n 700 g) bataattia
hunajaa
oliiviöljyä
suolaa

Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen. Pese bataatit huolellisesti ja tuiki niihin reikiä haarukalla. Heivaa bataatit uunivuuassa uuniin ja paahda 1,5 – 2 tuntia, kunnes ne ovat täysin pehmeitä.

Kaavi malto ulos ja sekoita joukkoon loraus hunajaa ja oliiviöljyä, sekä hiukan suolaa. Tarjoa heti.

Bataatit voi paahtaa ja kaapia myös edellisenä päivänä, ja lämmittää ennen tarjoilua uunissa hunajan ja oliiviöljyn kanssa.

Paahdetut munakoisot

2 keskikokoista munakoisoa
suolaa
oliiviöljyä

1 tl jeeraa
1 tl kurkumaa
2 valkosipulinkynttä
1 dl oliiviöljyä
reilusti mintunlehtiä
ripaus sokeria

fetaa
granaattiomenansiemeniä
mintunlehtiä

Pese munakoiso ja leikkaa kanta pois. Leikkaa munakoiso pitkittäin noin sentin paksuisiksi siivuiksi. Ripottele siivuille suolaa ja anna itkettyä noin 15 minuuttia. Pyyhi suola pois ja sivele siivut kevyesti öljyllä. Paahda siivuja kuumalla (parila)pannulla pari minuuttia kummaltakin puolelta.

Sekoita kulhossa mausteet, murskatut valkosipulinkynnet, oliiviöljy, mintunlehdet ja sokeri. Lisää paahdetut munakoisot ja kääntele hyvin marinadin sekaan. Anna maustua jääkaapissa vähintään pari tuntia tai yön yli.

Tarjoa munakoisot fetan, granaattiomenan siementen ja mintunlehtien kanssa.

Itämaiset lampaanpotkat 4:lle
4 lampaanpotkaa

2 tl jeeraa
1 tl kurkumaa
1 tl kuivattua rosmariinia
1 tl kuivattua timjamia
1 tl kuivattua oreganoa

2 l vahvaa kana-, kasvis- tai lihalientä

Paahda potkia paistinpannulta niin, että pinta ruskistuu hiukan. Sekoita mausteet ja kuivatut yrtit keskenään, hiero rub potkien pintaan.

Aseta potkat uunivuokaan tai pataan ja kaada niiden päälle kuumaa lientä niin, että ne peittyvät. Osan liemestä voi halutessaan korvata punaviinillä, mutta meiltä oli vinkku loppu ja Alkohan ei sunnuntaisin palvele… Vuuassa potkat eivät todennäköisesti peity, jos se ei ole tosi korkeareunainen, ja siinä tapauksessa potkia tulee käännellä noin puolen tunnin välein.

Anna hautua 220 asteessa noin 2 tuntia, kunnes lammas on mureaa. Pidempäänkin voi hauduttaa, liha vain murenee padassa muhiessaan.

Flatbreadin ohje löytyy täältä, ja levitteet ja dipit -osiosta löytyy parikin tsatsikin reseptiä. Tarjoa lisänä esim hummusta ja murusteltua fetaa.Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.