Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Kreikkalainen perunasalaatti

Nyt kun pääsiäinen on lusittu, Vappu on jo ihan nurkan takana! Vappuun kuuluu olennaisena osana vappupäivän brunssi tai piknik, ja näihin kumpaankin taas salaatit. Erityisesti nakit ja perunasalaatti.

Perunasalaatti uppoaa mun kirjoissa samaan kategoriaan kuin silli, voileipäkakut ja palkokasvit – olen oppinut syömään ja rakastamaaan niitä vasta aikuisiällä. Perunasalaatti oli pitkään mielessäni kaupan majoneesisalaatti, jossa saattoi olla sattumia, kuten kapriksia tai suolakurkkuja, joka ei maistunut mulle ollenkaan. Arvaatte varmaan, että kun äiti kymmenen vuotta sitten ehdotti että ylioppilasjuhlissani tarjottaisiin perunasalaattia, nyrpistelin. Sitten katsoin ohjetta. Ei majoneesia. Siitä alkoi mun ja perunasalaatin rakkaussuhde.

Mielestäni oikeaoppinen perunasalaatti tehdään uusista perunoista. Hätätapauksessa ja vappuna voi toki käyttää edellisvuotisiakin, uudet perunat on vaan ihan next level -kamaa. Pari vuotta sitten ostin vapuksi pienenpieniä espanjalaisia uusia perunoita ja keittelin, pesin ja kuorin niitä yötä myöten. Onneksi oli myös skumppaa, joten triljoonan perunan kuoriminen meni melkein kivuttomasti.

Kreikkalaiseen perunasalaattiin tulee perunoiden lisäksi kevätsipulia, fetaa, kalamataoliiveja, oliiviöljyä, sitruunaa ja kreikkalaista jogurttia, ja se on oikeasti ihan täydellistä. Perunat jätetään hiukan suupalaa pienemmiksi, ja salaatissa on enemmän suutuntumaa kuin perinteisessä majoneesipohjaisessa salaatissa. Tähän ei myöskään tule kapriksia, joita en ihan ole vieläkään oppinut ymmärtämään, vaan suolaisuus tulee oliiveista ja kirpeys sitruunasta.

Kreikkalaista perunasalaattia tulee syötyä koko kesä. Se sopii ihan täydellisesti paitsi sille vappupiknikille tai -brunssille grillimakkaran kylkeen, myös yo-pöytään tuomaan ruokaisuutta sekä kesän grillijuhliin lisukkeeksi. Sitä voi hiipiä syömään iltamyöhällä jääkaapin ovenrakoon, tai sen voi yhdistää munakasmassaan kesäisessä perunamunakkaassa.

Kreikkalainen perunasalaatti

1,2 kiloa kiinteitä (uusia) perunoita
nippu (6-8 kpl) kevätsipulia varsineen, itse tykkään laittaa enemmänkin
2,5 dl kalamataoliiveja
400g fetaa
300 g kreikkalaista jogurttia
2 sitruunan mehu
2 rkl oliiviöljyä

Aloita perunasalaatin valmistus hyvissä ajoin (mielellään edellisenä iltana), jotta ehdit jäähdyttää perunat kunnolla ja valmis salaatti ehtii levätä ja maustua jääkaapissa.

Pese perunat (kuori perunat, jos et käytä uusia perunoita) ja keitä ne napakan kypsiksi. Jäähdytä huoneenlämmössä.

Hienonna kevätsipulit. Puolita oliivit pitkittäin (poista kivet, jos käytät kivellisiä). Sekoita kulhossa kreikkalainen jogurtti, sitruunamehu, oliiviöljy ja puolet fetasta. Yhdistä suuressa kulhossa perunat, sipuli ja oliivit, sekoita kevyesti. Kaada joukkoon kastike, murustele pinnalle feta ja sekoita huolellisesti nostellen, etteivät perunat muussaannu.

Anna marinoitua jääkaapissa muutama tunti tai yön yli. Lisää halutessasi tuoreita yrttejä, esim timjamia, minttua, basilikaa tai korianteria.Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.