Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Lobster roll

Olen sattuneista syistä viime vuosina vieraillut silloin tällöin Jenkeissä New Englandin alueella, joka on kuuluisa merenelävistään. Siellä tulee ihan epätodellinen olo, kun hummerit haetaan suoraan vedestä ja ravintoloissa on päivittäin vaihtuva osterilista. On clam chowderia ja lobster bisquea. Ja lobster roll.

Luulisi, että varsiselleriä ja majoneesisalaattia yhdistelevä, höttöisen briossisämpylän välissä tarjoiltava jenkkien versio skagenrörasta ei iskisi, mutta niin se vaan tekee. Suomessa en ihan raaskinut ostaa hummeria, mutta nälkäisenä kaupassa tuote-esittelijä sai kaupiteltua mulle valmiiksi kuorittuja, keitettyjä ja pakastettuja jättikatkaravunpyrstöjä. Niistä sitten kyhäämään.

Oikeaoppiseen lobster rolliin tulee tietysti hummeria, majoneesia, sitruunamehua, persiljaa ja sitten sitä varsiselleriä. Omaan versiooni korvasin osan majoneesistä kreikkalaisella jogurtilla ja persiljan korianterilla, ja lisäsinpä vielä vähän tomaattia, kun se tuntui hiukan kaipaavan väriä – keitetyn ravunpyrstön kalvakka väri kun ei ihan paini samassa luokassa kuin helottavan punainen hummerinliha. Jokiravunpyrstöt olisi tässä varmasti aika pommi.

Kreikkalaista jogurttia kannattaa ihan oikeasti valuttaa kuituliinassa jonkun aikaa, tai vaihtoehtoisesti puristaa hiukan heraa pois, muuten seoksesta tulee aika juoksevaa. Tietysti tämän vaiheen voi myös skipata ja sitten pitää vaan hyväksyä se lirumaisuus.

“Lobster roll” jättikatkaravuista

4 melko paksua siivua maalaisleipää
250 g jättikatkaravunpyrstöjä (tai jokiravunpyrstöjä)
½ dl majoneesia
½ dl kreikkalaista jogurttia
½ sitruunan mehu
3 sellerinvartta
kourallinen tuoretta korianteria
5 kirsikkatomaattia

Laita jogurtti kuituliinassa siivilään valumaan. Anna valua noin 15 min ja purista sitten jogurtista ylimääräinen hera kuituliinan avulla.

Kuivaa ravunpyrstöjen pinta kevyesti talouspaperilla ja pilko ne noin sentin paloiksi (jättikatkikset noin kolmeen osaan, jokiravut kahteen). Sekoita kulhossa majoneesi, jogurtti, sitruunamehu ja ravut.

Huuhtele sellerinvarret ja halkaise ne pituussuunnassa. Leikkaa selleri sitten poikittain vähän alle puolen sentin paloiksi. Hienonna korianteri. Lisää selleri ja korianteri rapukastikkeen sekaan, sekoita. Anna maustua jääkaapissa noin puoli tuntia.

Kuutioi kirsikkatomaatit ja poista siemenet.

Paahda leipäviipaleet. Lusikoi rapusekoitus leipien päälle. Koristele kirsikkatomaatilla ja korianterilla.

 Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.