Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Tomaattinen papu-linssisalaatti

Salaatin syöminen talvella on vähän hankalaa. Tomaatit on keltaisia ja kotimainen kurkku ihan törkykallista, salaatti ehkä vähän nuhjuista. Tietysti on kaikki ihanat lämpimät salaatit, mutta etenkin kevättä kohti alkaa meikäläisen tehdä mieli kylmiä saldeja, kuten nyt vaikka tämä raastesalaatti. Ja tomaatti kuuluu mun mielestä olennaisena osana melkein kaikkeen salaattiin. Ja aika moneen muuhunkin ruokaan.

Tämä salaatti on sukua ihanalle kikhernesalaatille, vaikkakin on sen edeltäjä. Papu-linssisalaatin mainio puoli on se, että siihen voi laittaa oikeastaan mitä vain papuja. Alkuperäisessä versiossa on musta- ja kidneypapuja sekä punaisia linssejä, mutta viimeksi unohdin ostaa mustapapuja, joten korvasin ne kikherneillä. Näin alkukeväästä suosittelen käyttämään kirsikkatomaatteja, joiden kypsyysaste on edes jotenkin hyväksyttävissä.

 Yksinkertaisimmillaan tämä onkin vain tomaatteja ja valutettuja purkkipapuja sitruunavinegretillä, mutta sitä voi höystää melkein millä vain. Parhaimmillaan salaatti on kuutioidun kypsän avokadon, silputun kevätsipulin ja runsaan limemehun kanssa. Myös versot ja idut sopivat tähän ihanasti! Mulla tämä menee kategoriaan ruokia, joita voi syödä koko kulhollisen yhdeltä istumalta. Vähän kuin avokadopasta. Tai kasariklassikko tonnikalasalaatti.

Ihmeen ihana papusalaatti

500g kypsiä tomaatteja
1 prk (170g) mustapapuja
1 prk (175g) kindeypapuja
1 prk (175g) punaisia linssejä
2 avokadoa
2 limeä
4 kevätsipulia varsineen
tuoretta korianteria
2 rkl valkoviinietikkaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
muutama rouhaisu mustapippuria

Kuutioi tomaatit isoon kulhoon. Jos haluat, poista siemenet. Itse tykkään siementen mausta, mutta kyllä ne tietty vähän vetistää salaattia. Valuta ja huuhtele pavut ja linssit ja sekoita tomaattien.

Halkaise avokadot ja poista kivi. Kuutioi malto kuoressa ja koverra salaatin joukkoon lusikalla. Purista päälle limemehu. Hienonna kevätsipulit ja korianteri. Sekoita valkoviinietikka, suola, sokeri ja pippuri keskenään ja kaada salaatin päälle. Sekoita hyvin ja anna maustua jääkaapissa ainakin puoli tuntia. Salaatti marinoituu kivasti pidempäänkin, pari tuntia on aika optimi.Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.