Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Parsapiiras

Nykyään mun reseptikehitykset alkaa usein Instagramissa nähtyjen kuvien perusteella. Yleensä saan kuvasta tai jostain raaka-aineesta idean johonkin ihan muuhun, joskus käyn tsekkailemassa blogeista kuviin liittyviä reseptejä, ja silloin tällöin muuttelen niitä. Tämä parsapiirakka sai alkunsa Lucy and Lentils -blogin insta-tilillä julkaistusta kuvasta, jonka reseptiä ei ollut blogissa enkä jaksanut klikata Youtubeen katsomaan sitä.

Parsa, feta ja punasipuli kaurahiutalepohjalla olivat mielestäni raikas yhdistelmä, mutta kaipasin siihen myös enemmän täytettä. Rapean kaurapohjan kaveriksi sopisi joku sitruunainen, ja mikä olisikaan parsan kanssa parempi kuin hollandaise-kastike. Maku-lehden sivuilta löytyi tarkoitukseen hyvin sopvia helppo hollandaisen ohje.

Kaurahiutaleista tulee pohjaan aivan ihana rakenne, ja mulle tuli tästä vähän mieleen oma suosikkini raparperi crumble. Tämä toimisi varmasti myös kaurapaistostyylisenä versiona, jossa voi-kaurahiutaleseosta murustellaan parsojen päälle vuokaan ennen uuniin lykkäämistä.

Parsapiiras

3 dl kaurahiutaleita
1 pss (70 g) mantelijauhetta
80 g sulatettua voita

1 nippu parsaa
1 pieni punasipuli
1 pkt fetaa
1 annos hollandaisekastiketta (ohje alla)

Valmista hollandaisekastike (ohje alla).

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Voitele piirakkavuoka. Sekoita kaurahiutaleet, mantelijauhe ja voisula keskenään kulhossa, painele muruseos piirakkavuuan pohjalle ja reunoille. Mikäli seos on liian kuivaa, lisää vähitellen oliiviöljyä. Paista pohjaa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes se on saanut kauniisti väriä.

Napsauta parsoista varren puisevat osat pois ja huuhtele parsat. Suikaloi parsa veitsellä tai juustohöylällä. Paahda parsoja parilapannulla pienessä määrässä rasvaa muutama minuutti niin, että ne saavat hiukan väriä. Siirrä sivuun.

Leikkaa sipuli renkaiksi. Kuullota sipulia pienessä määrässä öljyä keskilämmöllä noin 5 minuuttia, niin että se pehmenee. Älä ruskista.

Kaada noin puolet hollandaisesta piirakkapohjalle. Murustele päälle noin puolet fetasta. Levitä fetan päälle puolet parsoista, sitten puolet sipulista. Toista kerrokset lopuilla hollandaisella, parsoilla, fetalla ja sipulilla. Laita piirakka uuniin noin 5 minuutiksi, jotta se lämpenee hiukan.

Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.

Hollandaise

100 g kirkastettua voita
2 keltuaista
2 rkl vettä
1 rkl valkoviinietikkaa
½ sitruunan mehu
½ tl suolaa
1/4 tl valkopippuria

Sulata voi kattilassa. Jos käytät tavallista voita, anna voisulan seistä hetki jotta sakka painuu pohjalle, ja valuta sitten kirkas voisula erilliseen astiaan.

Mittaa keltuaiset, vesi ja etikka pieneen kattilaan. Kuumenna hitaasti koko ajan vatkaten, kunnes seos on vaaleaa ja kuohkeaa. Nosta kattila pois levyltä ja lisää voisula hitaasti ohuena nauhana samalla vatkaten.

Mausta kastike sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla.1 thought on “Parsapiiras”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.