Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Rosmariini-karpalosima

Munkit ja sima! Joka kevät ihmettelen sitä, miksi simaa tulee tehtyä ainoastaan vapuksi. Se on ihanan pirteä, kirpsakan kupliva juoma, jota voi nauttia sellaisenaan, ruuan kanssa tai vaikka drinkkipohjana. Kesällä voisi kokeilla ekstrasitruunaista, aavistuksen inkivääristä vaaleaa simaa jääteen sijaan, tai miltä kuulostaisi vaikkapa hunajalla makeutettu raparperisima?

Mitään erikoistarvikkeita ei tarvita, ja ämpärin sijaan siman voi käyttää esimerkiksi isossa kattilassa. Suppilo on tietysti ihan kätsä, mutta jos sille ei löydy muuta käyttöä, niin pullotusapuna voi käyttää ihan leivinpaperista tehtyä kartiota.

Tässä makusimassa maistuu kevyesti rosmariini, ja pakastetut karpalot tuovat juomaan kauniin punaisen värin. Karpalot voi jättää poiskin, ja silloin rosmariini maistuu simassa vahvemmin. Rosmariinia kannattaa oikeasti laittaa reippaalla kädellä, jotta sen ihana havuinen maku tulee paremmin esiin.

Rosmariini-karpalosima 

4 litraa vettä
250 g fariinisokeria
250 g sokeria
2 sitruunaa
2 dl karpaloita
1/2 puskaa rosmariinia
herneenkokoinen pala hiivaa

Sekoita sokerit ja rosmariininoksat puhtaassa ämpärissä. Pese sitruunat hyvin ja raasta kuoren keltainen osa hienoksi. Purista sitruunamehu sokerisekoituksen joukkoon.

Kiehauta vesi ja kaada se ämpäriin sokereiden päälle. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon karpalot ja hiiva. Sekoita ja peitä ämpäri kannella.

Anna tekeytyä huoneenlämmössä noin 24 tuntia ja pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon noin 1 tl sokeria ja pari rusinaa. Sima valmistuu jääkaapissa noin viikossa ja huoneenlämmössä kolmessa päivässä. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Säilytä valmis sima kylmässä ja käytä noin viikon  kuluessa.Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.