Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Sitruunamarenkijuustokakku

Jos joltain on mennyt ohi, niin mä olen jotenkin hurahtanut erilaisiin juustokakkuhybrideihin. On mojitojuustokakkua, juustokakkubrownieta, mustikkapiirakkajuustokakkua, raparperi-jogurttijuustokakkua… ja nyt sitten menin ja yhdistin lempparini sitruunamarenkipiiraan ja juustiksen. Voihan nam!

Suolaiset ruuat menee mulla yleensä kerrasta nappiin, mutta leipomisen kanssa olen sen verran enemmän pihalla, että usein täytyy tehdä pari-kolme vedosta ennen täydellisen ohjeen löytymistä. Näin nytkin. Maku oli alusta asti kohdallaan, mutta eka versio oli vähän turhan vanukasmainen keskeltä, eikä kakussa ollut oikein tarpeeksi rakennetta. Näissä leipomuksissa on se hyvä puoli, että tulee kutsuttua useammin kavereita käymään kun pitää saada esimerkiksi juustokakku tai pari tuhottua lihomatta kuitenkaan itse ihan muodottomaksi.
Täytyy sanoa, että sitruunamarenkijuustokakku on ihan napakymppi pääsiäispöytään. Se valmistuu yllättävän helposti ja se kannattaa tehdä viimeistään edellisenä päivänä, jolloin se saa lepäillä jääkaapissa. Näin ei tarvitse enää huolehtia jälkkäristä siinä vaiheessa kun tekee muita pääsiäisherkkuja. Tämän juustokakkumassan ohje on lainattu Kinuskikissalta.

lemon curd
200 g sokeria
1 rkl jauhoja
2 rkl maissitärkkelystä
1 tl suolaa
350 ml vettä
2 sitruunan raastettu kuori ja mehu
30 g voita
4 keltuaista

Sekoita sokeri, jauhot, maissijauhot, suola, vesi sekä sitruunan mehu ja kuori kattilassa. Kuumenna keskilämmöllä puulusikalla sekoittaen kunnes seos alkaa kiehua. Lisää kuutioitu voi. Temperoi keltuaiset sekoittamalla noin desi kuumaa sitruunaseosta niiden joukkoon. Kaada sitten keltuaiset sitruunaseoksen joukkoon ja kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes seos sakenee tahnaksi. Siirrä sivuun jäähtymään.

pohja
230 g vanilijatäytteisiä kaurakeksejä
100 g voita
1 sitruunan raastettu kuori

Vuoraa irtopohjavuuan reunat leivinpaperilla. Murskaa keksit ja sulata voi. Sekoita voisula, keksimurut ja sitruunankuori keskenään ja painele irtopohjavuuan pohjalle ja reunoille.

juustokakkumassa
500 g tuorejuustoa
200 g ranskankermaa
1/2 sitruunan mehu
2 dl sokeria
1 tl vanilijajauhetta
1 dl kuohukermaa
3 rkl perunajauhoja
4 munaa

Esilämmitä uuni 175 asteeseen.

Notkista tuorejuusto kulhossa vatkaimella. Lisää joukkoon ranskankerma, sitruunamehu, sokeri ja vanilijajauhe. Sekoita perunajauhot kerma keskenään huolellisesti. Anna aina edellisen lusikallisen liueta ennen seuraavan lisäämistä. Sekoita kerma-perunajauhoseos juustokakkumassan joukkoon,vatkaa sileäksi. Lisää lopuksi munat joukkoon yksitellen.

marenki
4 valkuaista
1 dl tomusokeria

Sekoita valkuaiset kulhossa napakaksi vaahdoksi. Sekoita tomusokeri vaahdon joukkoon.

Juustokakun kokoaminen
Levitä ohut kerros sitruunatahnaa keksipohjan päälle. Kaada juustokakkumassa keksipohjan päälle. Massaa on sopiva määrä 24-senttiselle vuualle, pienemmän halkaisijan vuuassa massaa jää yli.

Paista 175 asteessa noin 35 minuuttia. Ota kakku uunista ja levitä loppu sitruunatahnasta kakun päälle. Paista 15 minuuttia lisää. Pursota marenki sitruunatahnan päälle, ja paista vielä 10 minuuttia. Jos marenki tummuu liikaa, nosta varovasti folio sen päälle.

Avaa uunin luukku ja pidä se auki puulastalla. Jätä kakku sammutettuun uuniin vielä puoleksi tunniksi. Nosta kakku pois uunista. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja sitten jääkaapissa vähintään 8 tuntia tai yön yli.Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.