Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Vichyssoise fenkolilla ja kylmäsavulohella 

Purjo-perunasosekeitto eli fancymmin vichyssoise on yksi mun suosikkisosekeittoja. Se on niin helppo ja halpa ja yksinkertainen, mutta samalla niin hienostunut ja herkkä. Mulla on jo pidempään pyörinyt päässä idea, johon liittyi fenkoli, kylmäsavulohi ja mun masterchef-pyssy, ja sitten viikonloppuna päätin yhdistää ne vichyssoiseen.

Masterchef Australia on kautta aikojen ja ehdottomasti mun numero yksi lemppari kokkiohjelmista. Viime kaudella ihastuin erityisesti savustuspyssyyn, jota kilpailijat käyttivät savunmaun tuomiseksi annoksiinsa. Olin käynyt ihailemassa laitetta Chez Mariusin nettikaupassa, mutta ihmetys (ja ihastus!) oli suuri, kun maailman paras Poikaystävä hommasi tällaisen mulle joululahjaksi!

Kokeilin pyssyä heti joulupäivän aamuna, ja savustin omenapuuhippusilla vähän kirjolohenmätiä ja smetanaa. Ihan mieletöntä, mutta toimi! Saimme siis oikein hyviä savuisia mätivoileipiä aamiaiseksi, ja bonuksena keittiöön jäi herkullinen vieno savuntuoksu. Liesituulettimellisissa kodeissa suosittelen käyttämään savustinta liesituulettimen läheisyydessä, mikäli ei tykkää savunhajusta. Savu siis ohjataan pyssystä letkun avulla kulhoon muovikelmun alle, ja savun annetaan maustaa ruokaa halutun ajan. Kun kelmu sitten poistetaan, niin savuhan leviää kämppään jos ei ole sitä liesituuletinta (tai avointa ikkunaa). Kyseessä ei siis ole mikään kärtsä vaan ihana, ruokahalua herättävä savuisuus, josta ainakin itse olen ihan fiiliksissä.

Keiton savustaminen itsessään ei ole välttämätöntä, koska jo kylmäsavulohesta tulee kivoja savuviboja, eli tämä keitto onnistuu mainiosti myös ilman erikoisvälineitä.

Vichyssoise fenkolilla ja kylmäsavulohella 4:lle

1 purjo
1 fenkoli
1 rkl voita
5 keskikokoista perunaa
1 litra kanalientä (voi korvata halutessaan kasvisliemellä)
2 dl kermaa (+ ½ dl koristeluun)
150 g kylmäsavulohta

Huuhtele ja hienonna purjon vaalea osa. Pese fenkoli ja leikkaa se ohuiksi siivuiksi. Säästä muutama ohut siivu koristeluun. Kuori ja kuutioi perunat. Sulata voi kattilassa ja kuullota purjoa ja fenkolia siinä muutaman minuutin ajan, lisää sitten perunat ja kanaliemi. Anna porista keskilämmöllä noin 40 minuuttia.

Soseuta keitto sauvasekoittimella silkkiseksi ja lisää joukkoon kerma. Peitä kattila tiukasti kelmulla ja ujuta savustuspyssyn kumiputkikelmun alle. Laita valitsemasi puupuru sille tarkoitettuun koloon ja sytytä tulitikulla. Napsauta pyssyn moottori päälle. Putkesta alkaa heti puskea savua kelmun alle. Anna moottorin käydä 10 sekuntia, sammuta se ja ota letku pois kelmun alta. Tiivistä kelmu ja anna keiton maustua haluamasi aika, noin 5-15 minuuttia. Poista kelmu, laita kattila takaisin levylle ja kuumenna kiehuvaksi. Älä kuitenkaan enää keitä.

Hienonna purjon vihreää osaa ja pieneksi leikattuja, ohuita fenkolisiivuja. Kuullota niitä tilkassa öljyä reilu minuutti. Paahda kylmäsavulohta toiselta puolelta kuumalla pannulla noin kaksi minuuttia. Vatkaa kerma tosi löysäksi vaahdoksi esimerkiksi ravistelemalla tiiviissä purkissa.

Annostele keittoa lautasille, lorauta koristeeksi löysää kermavaahtoa. Asettele kalapalat keiton keskelle ja koristele annos purjolla ja fenkolilla. Rouhaise päälle kierros tai kaksi mustapippurimyllystä.Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.