Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Kimchi varhaiskaalista 

Suomalainen varhaiskaali on ihanan raikas ja rapea raaka-aine, joka muuntuu moneksi. Käytän varhaiskaalia useimmiten kaalipataan tai, jos käytössä on grilli, grillaan lohkoina. Kaaliviikolla täytyy kuitenkin kokeilla uusia juttuja, joten päätin testata miten varhaiskaali taipuu kimchiin. Kimchihän on säilöttyä, fermentoitua, stydiä kaalisalaattia, eli korealainen versio hapankaalista.

Pohjareseptinä käytin jo taannoin bibimbapissa testaamaani Kaikki äitini reseptit -blogin pikakimchiä. Koska varhaiskaali on kiinankaalia paksumpaa, suolan kannattaa antaa vaikuttaa kauemmin.

Kimchi sopii vähän kaikkeen. Korealaiseen ruokaan nyt tietysti, mutta myös esim grillikauden lisukkeeksi. Perinteisen coleslaw’n voi hyvin korvata tymäkällä kimchillä, tai sitä voi sujauttaa hampurilainen tai tortillan väliin aasialaisten makujen kanssa.


Nopea kimchi

puolikas varhaiskaali
1 l vettä
1/2 dl suolaa
5 valkosipulinkynttä
6 tl chilihiutaleita
2 rkl kalakastiketta
1 rkl valkoviinietikkaa
2 tl sokeria

Poista kanta ja suikaloi kaali kulhoon . Suikaleet saavat olla reiluja, ei mitään mandoliinisilppua. Kiehauta vesi ja sekoita suola sen joukkoon. Kaada suolavesi suikaloidun kaalin päälle. Anna tekeytyä puolisen tuntia, käy sekoittamassa muutamaan otteeseen, jotta kaikki suikaleet saavat marinoitua.

Kaada suikaleet siivilään ja huuhtele huolellisesti kylmällä vedellä kolme kertaa. Ravista ylimääräinen vesi pois. Hienonna valkosipuli ja sekoita kaikki loput aineet keskenään kulhossa. Sekoita kaalisuikaleet joukkoon niin, että kastiketta on jokaisella lehdellä.

Siirrä kimchi lasipurkkiin ja anna tekeytyä huoneenlämmössä noin tunti. Jos on aikaa niin parhaiten kimchi hapattuu tekeytymällä huoneenlämmössä ensin 24 h ja siitä eteenpäin jääkaapissa. Varoituksen sanasena vielä, että kimchin tuoksu on myös aika aromikas, joten jääkaapissa kyllä tuoksahtaa kimchi.Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.