Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Monikäyttöinen raparperisiirappi ja raparperi-mocktail

Raparperi on mun mielestä kevään ihanin satokausituote, ja kuten edellisestä postauksesta voi päätellä, sitä täytyy testata vähän kaikkeen. Kotimaisten raparperien kanssa on ollut vähän saantiongelmaa julman huhtikuun takia, mutta nyt Taka-Töölön pikkukauppoihinkin on tullut kotimaista raparperia. Itse tykkään valkata mahdollisimman punaisia yksilöitä, koska niistä tuleva mehu/curd/sose on punaisempaa.

Raparperitiiviste on tujua raparperia ilman mausteita tai kummempaa makeutusta, ja se on tosi monipuolista. Siitä voi tehdä siirappia tai sitä voi käyttää marjojen tai hedelmien haudutusnesteenä tuomassa kivaa kirpeyttä jälkkäreihin. Ja sitä siirappia voi käyttää pohjana mocktaileissa, cocktaileissa tai ihan yksinkertaisesti mehutiivisteen tapaan, sitä voi käyttää kotitekoisessa jäätelössä raparperiraitana – ihan mitä mieleen juolahtaa.

Tiivisteen keittelyssä jää yli sosemainen raparperimassa, josta saa ihanan lisän aamupuuroon. Itse olen maustanut tuorepuuroja raparperisoseella ja tykkään tosi paljon sen kirpeydestä heti aamutuimaan. Itse en yleensä edes makeuta sosetta, mutta halutessaan siihen voi lisätä noin ruokalusikallisen hunajaa.

Raparperitiiviste

4 dl raparperia
6 dl vettä
4 timjaminoksaa

Huuhtele raparperit hyvin ja paloittele noin puolen sentin paloiksi. Kuumenna vesi, raparperi ja timjami kiehuvaksi kattilassa. Käännä levy matalalle keskilämmölle ja anna porista hiljalleen noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja siivilöi. Pullota ja säilytä jääkaapissa.

Raparperisiirappi

1 osa raparperitiivistettä
1 osa sokeria

Siirappien keittelyhän on siitä helppoa, että nestettä ja sokeria tulee yhden suhde yhteen ja sitten vaan keitellään (mielellään pinnoitetussa) kattilassa keskilämmöllä, kunnes siirappi sakenee, eli noin 15 minuuttia. Samalla kaavalla siis syntyy esimerkiksi kotitekoinen balsamico-siirappi. Itse teen vähintään desin annoksia, koska pienemmän määrän kanssa läträäminen ei tunnu mielekkäältä. Valmis siirappi säilyy noin viikon jääkaapissa, joten jos menekki ei ole suurta, jo puoli desiä nestettä ja sokeria on tarpeeksi.

Tähän juomaan sain inspiksen ihanan Idan inkiväärilimsan ohjeesta.

Raparperirosca

1/4 raparperin varresta, paloiteltuna
1 tl sokeria
timjaminoksa
jäitä
4 cl raparperisiirappia
4 cl raparperitiivistettä
kivennäisvettä

koristeluun
sokeria
1/2 limen raastettu kuori
timjamia

Kaada lautaselle pari ruokalusikallista sokeria, raasta limen kuori ja sekoita kuoriraaste sokeriin. Kastele lasin yläreuna ja dippaa lasi sokeriin. Laita raparperinpalat, sokeri ja timjami lasiin, ja muddlaa drinkkisurvimella tai haarukalla. Laita lasiin reilu kourallinen jäitä ja kaada niiden päälle raparperisiirappi ja -tiiviste. Sekoita. Lisää kivennäisvesi ja sekoita kevyesti lusikalla. Koristele limeviipaleella ja timjamilla.1 thought on “Monikäyttöinen raparperisiirappi ja raparperi-mocktail”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.