Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Hölskyretiisit ja kaksi salaattia 

Retiisi on ehkä maailman söpöimpiä juureksia. Kauniin punainen kuori ja puhtaanvalkoinen sisus. Rapea ja raikas. Retiisin ainoa vika on se, että en ole koskaan tykännyt siitä. Ja tämähän on erinomainen lähtökohta retiisiviikkoon.

Yksi syy siihen, että aloitin satokausisarjan nyt keväällä oli uusien vihannesten ymppääminen keittiöön. Tavoitteeni ei myöskään ole piilottaa retiisiä vaan tehdä siitä ruuan sankari (kiitos MasterChef Australia!) tai ainakin side-kick.

Viime viikonloppu oli aika haipakkaa, kun järjestin ekan isomman illalliseni – kolme ruokalajia 40 hengelle – joten sunnuntaina ei vaan pystynyt tekemään mitään. Illallinen sujui tosi hyvin, mitä nyt perunagratiiniin oli jäänyt turhan paljon purutuntumaa. Liha ja parsa olivat täydellisen kypsyisiä ja panna cotta juuri sopivaksi hyytynyt. Määrät tuntuivat ensikertalaiselle ihan absurdeilta, kun kermaa piti keittää 5 litraa ja ulkofileetä tuli hankittua melkein 9 kiloa. Menun kantavana teemana toimi jaloviina, mikä toi oman haasteensa suunnitteluun.

Mutta ne retiisit! En ruvennut niin radikaaliksi, että olisin lähtenyt kypsentämään retiisejä, mutta alusta asti mulle oli selvää, että hölskyretiisejä on pakko kokeilla. Arvelin etikoinnin taittavan retiisin ominaista pippurisuutta ja tuovan näin kivaa hapokkuutta ruokiin. Hölskyretiisejä sitten vaan kokeilemaan eri ruokiin, ensimmäisenä testiin lähti fenkolinen retiisi-kurkkusalaatti. Tästä tulikin aika kivan raikas ja meidän makunystyröille aika jännittävä kokeilu. Suosittelen ehdottomasti grilliruuan tai savukalan kylkeen. Toinen hölskyretiisikohde oli kirkas perunasalaatti, johon retiisi toi myös kivaa ulottuvuutta.

Mulla kävi hauskasti ekan hölskysatsin kanssa, kun meiltä olikin raparperiviikon jäljiltä sokeri loppu. Kaapissa oli kuitenkin Helsinki Wildfoodsin Puolukkakoivusokeria, joten heitin sitä pikkelöintiseokseen. Sillä tulikin oikein kivan pinkkejä retiisisiivuja!

Hölskyretiisit

10 retiisiä
3/4 dl väkiviinaetikkaa
1 ½ dl vettä
2 rkl sokeria
1 tl suolaa

Pese retiisit ja siivuta ne mahdollisimman ohuiksi siivuiksi esimerkiksi mandoliinilla. Sekoita  pikkelöintiliemen kaikki ainekset. Kaada liemi retiisien päälle kannelliseen lasipurkkiin ja ravista. Laita jääkaappiin maustumaan ainakin tunniksi.

Fenkoli-retiisisalaatti

1 suurehko fenkoli
3/4 kurkku (tai muutama avomaankurkku!)
hölskyretiisejä
1 sitruuna
noin 4 cm pala inkivääriä

Suikaloi kurkku ja fenkoli ohuiksi suikaleiksi esim mandoliinilla. Raasta sitruunan kuori ja inkivääri, purista sitruunan mehu. Sekoita salaatin kaikki ainekset kulhossa ja anna tekeytyä jääkaapissa vartti.

Kirkas perunasalaatti

1 kg edellispäiväisiä keitettyjä perunoita
1 nippu kevätsipulia varsineen
1 dl (kivettömiä) kalamataoliiveja
1 pkt (200 g) fetaa
hölskyretiisejä

kastike
1 sitruunan mehu
1 valkosipulinkynsi, murskattuna
½ dl oliiviöljyä
1 rkl dijon sinappia
1 rkl valkoviinietikkaa

Pilko perunat sopivan kokoisiksi suupaloiksi kulhoon. Hienonna kevätsipuli ja halkaise oliivit. Sekoita sipuli, oliivit ja hölskyretiisite perunoiden joukkoon. Murustele feta salaatin päälle. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään ja kaada salaatin päälle. Sekoita kevyesti ja laita jääkaappiin vetäytymään vähintään puoleksi tunniksi.Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.