Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Kesäiset snapakset: silli-peruna-crostinit

Juhannuspöydän pyhä kolminaisuus on kala, uudet perunat ja varhaissipuli. Okei, vielä ei voida puhua juhannuksesta, mutta juhannuskausihan oikeastaan alkaa vapusta, right? Koska mulla on jonkinasteen melko vakava pakkomielle tähän kolmikkoon, on täysin perusteltua aloittaa jussimenun suunnittelu heti, kun pahin vappukohmelo helpottaa.  Kolmannen sipulireseptin tuli siis pitää sisällään silliä ja perunaa. Blogin ylivoimaisesti klikatuin resepti on nämä täytetyt ruissipsit, ja ajattelinkin lähteä tässä viimeisessä sipulipostauksessa vähän samalle linjalle.

Olen sillinsyönnissä myöhäisherännäinen. Kiersin aikoinaan sillit kaukaa, vaikka muuten olenkin aina maistamassa kaikkea ja testailemassa uusia juttuja. Sitten tuli eräs juhannus Göteborgissa, enkä kehdannut kieltäytyä sillistä (enkä akvavit-snapseista). Ja se oli aikamoinen ahaa-elämys se! Siitä lähtien sillit on kuuluneet niin joulu- ja juhannuspöytään kuin vappupäivän kohmelon taittamiseen.

Edelleenkään en ole mikään curry-omena-vaahtokarkkisillien suurkuluttaja, mutta ranskalainen sipulisilli, lasimestarinsilli ja matjessilli smetanakastikkeessa on the bomb. Tähän komboon lähdin nyt hakemaan vähän terveellisempää kulmaa, kun työterveydessä nyrpisteltiin mun kolesteroliarvoille. Kaurafraiche sopii tähän tosi hyvin, ja eroa ei mun mielestä oikeastaan huomaa. Mutta toki smetana on tässä ihan vertaansa vailla, jos et ole kovaa vauhtia päätymässä työterveyslääkärin mustalle listalle. Pro tip: keitä ja jäähdytä perunat jo edellisenä päivänä (edellispäivänä ylijääneet perunat sopii tähän mainiosti!).

Poikaystävä ei ole mikään sillin suurkuluttaja, joten jätin osan crostineista päällystämättä. Näihin sopisi ihanasti myös savukalatahna tai joku paputahnatyyppinen vege-versio. Vähän kuin perinteisissä leipäcrostineissakin, taivas on rajana täytevaihtoehdoille!

Silli-peruna-crostinit

sillitahnaan:
1  matjessillifilee
2 varhaissipulia varsineen
½ sitruunan mehu
1 prk kaurafraichea (esim Yosa ) tai smetanaa

8 keskikokoista uutta perunaa
öljyä tai voita paistamiseen

varhaissipulin vartta hienonnettuna

Tsekkaa ettei sillissä ole ruotoja. Leikkaa silli noin sentin kuutioiksi. Hienonna varhaissipuli. Sekoita tahnan kaikki ainekset kulhossa ja lykkää jääkaappiin maustumaan.

Keitä perunat napakoiksi, jäähdytä hyvin. Leikkaa perunat pitkittäin noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Ideaalisti perunat olisivat sen kokoisia, että niistä saa päädyt poistettuaan kaksi noin patonkisiivun kokoista viipaletta. Paahda viipaleet paistinpannulla voissa molemmin puolin niin, että ne saavat väriä.

Annostele sillitahnaa paahdettujen perunoiden päälle ja koristele silputulla varhaissipulilla.Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.