Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Sitruunainen ajo blanco

Ensimmäinen kosketukseni ajo blancoon taisi olla ylivoimaisen naistenlehtisuosikkini ever, sittemmin kuopatun Olivian Täydellinen ohje -sarjassa. Kylmä, valkoinen mantelikeitto kuulosti nippa-nappa parikymppisen minun korvissa mielenkiintoiselta. Sittemmin olen syönyt ajo blancoa Lontoon-reissulla aivan ihanassa tapasmestassa. Se oli samettista ja muistikuvani mukaan siihen oli ehkä lisätty joku savunmakuinen elementti.

Ajo blanco tuli mieleeni myös, kun mietin kolmatta sitruunaruokaani. Ehdokkaita olisi ollut vaikka kuinka, kuha-cevichestä sitruuna-korianteri-wingseihin, mutta jotenkin mulle tuli päähänpinttymä sitruunakeitosta. Ei mistään jälkkärihommasta, vaan alkupalatyyppisestä sitruunakeitosta. Niin varoitettakoon heti alkuun, että tästä ajo blancosta on sitten autenttisuus kaukana, koska meikä halusi rällätä sitruunalla. Tsih.

Perinteisestihän ajo blanco eli gazpachon isosisko on pitkälti mantelia ja kuivaa leipää, mutta itse tykkään viedä keittoa vähän hedelmäisempään suuntaan. Nyt kun kelienkin puolesta voi uskoa että kesä ja helteet vielä tulevat joskus, niin kannattaa ottaa tämä hellepäivän pelastus muistiin.

Kasvisliemestä voisin sanoa, että sitä ei voi tässä reseptissä korvata kaupan kasvisliemikuutiolla paristakin syystä. Ensinnäkin persilja ei kuulu tähän keittoon, ja toiseksi värin pitää pysyä valkoisena. Eli vaikka teillä ei olisi samanlaista persilja-aversiota kuin mulla, niin älkää oikaisko kasvisliemen kanssa. Jos ei jaksa keitellä purjoa ja selleriä niin sitten käytä mantelien liotusvesi tai vedellä laimennettua mantelimaitoa kuin valmislientä. Okei, valmis kasvisfondi voisi ehkä toimia, mutta en takaa mitään.

Ja valkosipulit kannattaa oikeasti kuullottaa. Se pehmentää niiden maun aivan ihanan, no, pehmeäksi. Jos ei ehdi kuullotella niin jätä pari kynttä pois. Ja siivilöinti on ihan must, koska manteli jää muuten helposti rakeiseksi, eikä rakenteesta tule unelmaisen samettinen.

Huh, olipa siinä sääntöjä! Mutta oikeasti, tämä on muuten niin helppo ja nopea surautteluruoka, että kannattaa näihin valmisteluihin vähän panostaa.

Ajo blanco sitruunalla

kasvisliemeen
purjon valkoinen osa
2 sellerinvartta
palsternakkaa
fenkoli

150 g kuorittuja manteleita
3 dl kasvislientä (ohje yllä) tai mantelien liotuslientä
100 g edellisen päivän kuivahtanutta leipää
100 g vihreitä viinirypäleitä
1 avomaankurkku
3 valkosipulinkynttä
2 sitruunan mehu
1 rkl sherry- tai omenaviinietikkaa
1/2 dl oliiviöljyä

Jos käytät kasvislientä, se kannattaa tehdä edellisenä päivänä. Kuori palsternakka, pese ja paloittele kasvikset. Laita pilkotut kasvikset kattilaan ja peitä kylmällä vedellä (n 5-6 dl). Keitä keskilämmöllä noin tunti. Siivilöi liemi ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi ja sitten jääkaapissa yön yli.

Laita mantelit likoamaan kolmeen desiin kylmää vettä 8 tunniksi.

Valuta mantelit (säästä liotusvesi jos et käytä kasvislientä). Revi kuivahtaneet leivän sisus paloiksi ja laita se liemeen kosteutumaan. Huuhdo, kuori ja paloittele avomaankurkku. Huuhtele viinirypäleet. Pilko valkosipulinkynnet pariin osaan ja kuullota niitä öljyssä keskilämmöllä kunnes ne pehmenevät hiukan.

Sekoita kaikki aineet oliiviöljyä lukuun ottamatta blenderissä ja soseuta hienoksi (myös kulho ja sauvasekoitin -kombo toimii hyvin). Siivilöi keitto tiheän siivilän läpi. Soseuta siivilään jäävä karhea massa uudestaan nestetilkan kanssa ja siivilöi uudestaan. Sekoita joukkoon oliiviöljy ja su rauta vielä yksi kierros blenderissä. Laita jääkaappiin kylmenemään ainakin tunniksi. 1 thought on “Sitruunainen ajo blanco”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.