Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Sitruunarisotto

Se ois toukokuu ja eka viikon vihannes – postaus. Halusin aloittaa jollain helpolla, ja sitruunaa meillä tulee melkein kaikkeen ruokaan. Katastrofin ainekset on ilmassa jos kämpässä ei ole sitruunaa. Eli sitruunareseptejä tuutissa koko viikon, nyt ensimmäisenä vuorossa ihana sitruuna-parsarisotto.

Sitruuna on mun lempiraaka-aineita monipuolisuutensa ansiosta. Se sopii niin suolaiseen kuin makeaan ja tuo ihanaa kirpeää raikkautta mukanaan. Voin helposti syödä kattilallisen pastaa, jossa on vain sitruunamehua ja oliiviöljyä. Sitruunaa tulee meidän ruokiin paljon. Useimpiin resepteihin puristan tuplamäärän sitruunamehua, koska haluan sen maistuvan. Sama juttu on itseasiassa inkiväärin ja valkosipulin suhteen, meidän pollo limonello on suht tymäkkää! (Nuudelikeittoversio pollo limonellosta täällä.)

Risotto on aika helppo ruoka. Risottoriisiä löytyy kaapista melkein aina, samoin sipulia, valkosipulia ja jotain maitotuotetta. Risottoon ei myöskään tarvitse oikeastaan ohjetta, laitan vähän mitä sattuu ja minkä verran huvittaa. Tää on taas näitä mun jääkaapintyhjennysruokia. Hävikkiä ei synny, kun jämistä voi tehdä ihania risottopalleroita.

Sitruunarisotto

2 rkl oliiviöljyä
2 banaanisalottisipulia
2 valkosipulinkynttä
3 dl risottoriisiä
1/2 nippua parsaa
1 tl kurkumaa
1 dl kuivaa valkoviiniä
8 dl kanalientä (vegeille kasvista)
2 sitruunan mehu
40 g voita
1/2 dl kermaa, ranskankermaa tai jogurttia
parmesania

Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Huuhtele parsat ja naksuttele niistä puiset osat pois. Leikkaa varret noin sentin paloiksi. Säästä nuput erikseen. Kuumenna kanaliemi.

Kuumenna öljy paistokasarissa ja kuullota sipulit keskilämmöllä läpikuultaviksi. Lisää joukkoon riisit, kurkuma ja parsat (jätä nuput vielä sivuun) ja kuullota vielä pari minuuttia. Lisää pannulle valkoviini ja toisen sitruunan mehu. Kun neste on imeytynyt, lisää kauha kerrallaan kanalientä ja sekoittele risottoa harvakseltaan puulusikalla. Nestettä tulisi olla pannulla jatkuvasti aika paljon, risotosta kuuluu tulla löysää.Riisin kypsymiseen menee niin 20-25 minuuttia, ja siinä tulee olla vielä hiukan purutuntumaa. Kun risotto on valmista, lisää voi ja parsan nuput. Sekoita. Kun voi on sulanut, lisää kerma ja parmesanraaste, sekoita ja tarjoa heti.

Kuvissa risoton kanssa on paahdettua parsaa ja prosciuttoa, johon löytyy ohje 52 weeks of deliciousness – blogista.2 thoughts on “Sitruunarisotto”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.