Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Thaimaalainen curry-nuudelikeitto 

Tiedättekö mikä sopii toukokuiseen räntäsateeseen kuin nyrkki silmään? Thaimaalainen curry-nuudelikeitto varhaissipulilla, broccolinilla ja ruskeilla herkkareilla. Päälle vaan maun mukaan tuoretta korianteria, thaibasilikaa, limemehua ja srirachaa ja villasukat jalkaan niin unohtuu se loskassa kahlaaminenkin. Tässä keitossa on sopivassa suhteessa mausteisuutta, suolaisuutta, kirpeyttä ja happamuutta.

Vaikka säät nyt ei ole ihan sitä parasta mahdollista – miten onkin niin, että kouluaikoina toukokuussa oli pelkkää hellettä? – niin valon määrästä kyllä huomaa että on selkeästi kevät. Itse olen vahvasti valonukkuja, ja parin viime viikon aikana olen ruvennut olemaan selkeästi virkeämpi. Tuntuu, että jo kuuden tunnin yöunen jälkeen on pirteä ja energinen, kun talvella ei kymmenenkään tunnin unet tunnu riittävän. Nuorempi apukokkimme Ninja on myös ruvennut ehdottelemaan heräämistä jo puoli kuudelta, mistä en ole ihan kauhean ilahtunut.

Tällä viikolla alkoi myös mun puolimaratonitreenit. Osallistun Espoo rantamaratonille syyskuussa, ja sitä varten pitäisi hommata juoksukengät ja ruveta vähän optimoimaan omaa syömistä ja liikkumista. Otin reippaasti jo työmatkavälineeksi bussin sijaan kaupunkipyörän, joten enää täytyy funtsia suuntaa-antavat lenkkeily- ja ruokasuunnitelmat.

Mutta niin se keitto ja ne sipulit! Kuten mainitsin edellisessä postauksessa, kevät- ja varhaissipuli on mun luottoraikastaja keitoissa. Tähän keittoon paahdoin lisäksi sipulien valkoiset osat, jolloin niihin tulee kivaa makeutta. Jos ois grilli niin paahtaisin sipulit ehdottomasti siinä, mutta kerrostaloasukkina tyydyn parilapannuun tai ihan vaan kuumaan kattilaan tässä tapauksessa.

Thaimaalainen curry-nuudelikeitto 4:lle

4 levyä riisinuudeleita
1 rs ruskeita herkkusieniä
1 pkt broccolineja
1 nippu varhaissipulia

3 valkosipulinkynttä
4 cm pala inkivääriä
2 rkl kookosöljyä
3 rkl punaista currytahnaa (maun mukaan, meillä taisi mennä 4 rkl)
1 tlk (400 g) kookosmaitoa
8 dl kasvislientä (kanalientä jos ei tartte olla vege)
2 rkl soijaa
(2 rkl kalakastiketta)
2 limen mehu

tuoretta korianteria
lime
(punainen chili)
srirachaa
ituja, versoja, silmusalaattia tms

Keitä riisinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhtele huolellisesti kylmällä vedellä ja laita sivuun.

Viipaloi herkkusienet ja ruskista ne pienessä määrässä öljyä kattilassa. Laita sivuun. Paloittele broccolinit ronskisti ja paista öljyssä tummanvihreiksi, noin 3 minuuttia, purutuntumaa saa olla reippaasti. Leikkaa sipuleiden vaaleat osat pitkittäin suikaleiksi ja paahda kattilassa muutaman minuutin ajan, kunnes ne ovat pehmeitä. Laita sivuun.

Raasta valkosipulinkynnet ja inkivääri. Sulata kookosöljy kattilassa ja kuullota valkosipulia ja inkivääriä noin minuutin ajan. Lisää currytahna ja jatka kuullottamista vielä pari minuuttia. Kiehauta liemi ja lisää kattilaan kookosmaidon kanssa. Anna porista matalalla keskilämmöllä noin 15-20 minuuttia. Lisää lopuksi soija, limemehu ja kalakastike (jos käytät). Tarkista maku ja lisää mausteita tarpeen mukaan.

Laita kulhon pohjalle ensin nuudelit, herkkusieniä, broccolinia ja sipuli. Kauho sitten päälle lientä. Pilko sipulin vihreät varret renkaiksi ja koristele keitto niillä. Lisää tuoretta korianteria, limemehua ja srirachaa (ja muita härpäkkeitä) maun mukaan. Tarjoa esim rotin tai muun flatbreadin kanssa.Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.