Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Vegaaniset varhaiskaalikääryleet

Viikon perinnepläjäyksestä vastaa tällä viikolla kaalikääryleet. Tosin näissä vegaanisissa varhaiskaalikääryleissä riisi on korvattu spelttijyvillä ja jauheliha härkiksellä, ja uunin sijaan kääryleet paistetaan pannulla. 

En ole aiemmin käyttänyt härkistä ruuanlaitossa, koska sen suutuntuma on mun makuun turhan muhjuinen, mutta koska spelttijyvissä on kiva pureskeltava rakenne, päätin ottaa riskin. Tässä yhteydessä se toimikin kivasti, ja tykkäsin erilaisista tekstuureista rapean kaalinlehden sisällä. Koska spelttijyvät pitää liottaa yön yli, valmistelu pitää aloittaa jo edellisenä iltana. Suosittelen liottamaan ja keittämään kerralla reilummin spelttijyviä, koska niistä saa tosi hauskaa rakennetta ja ruokaisuutta esimerkiksi salaattiin.

Koska varhaiskaalin lehdet ovat pehmeämpiä ja vihreämpiä kuin syksyllä, päätin olla höyryttämättä niitä. Jos haluat päästä helpommalla, niin suosittelen kuitenkin höyryttämistä lehtien irrotuksen helpottamiseksi. Höyryttäessä lehdet eivät repeilee niin helposti ja lisäksi ne pehmenevät helpommin käärittäviksi.

Vegaaniset speltti-härkis-kaalikääryleet

2 dl spelttijyviä
5 dl kana- tai kasvislientä

1 iso porkkana
2 valkosipulinkynttä
1 pkt (250 g) härkistä
suolaa

1 pienehkö varhaiskaali

Huuhtele spelttijyvät huolellisesti ja laita ne likoamaan runsaaseen veteen 8 tunniksi tai yön yli. Huuhtele liotetut jyvät huolellisesti juoksevan veden alla.

Kiehauta kasvisliemi ja lisää spelttijyvät. Keitä ilman kantta 25 minuuttia matalalla keskilämmöllä, napsauta sitten lämpö pois ja hauduta kannen alla vielä 40 minuuttia. Siivilöi ylimääräinen neste talteen ja käytä esimerkiksi kastikepohjaan tai risottoon.

Pese ja kuori porkkana ja leikkaa se ensin pitkittäin tulitikuiksi ja sitten pieniksi kuutioiksi. Hienonna valkosipuli. Irrota varhaiskaalista kanta ja lehdet. Hienonna pienimmät lehdet täytteeseen.

Kuullota porkkanaa ja valkosipulia öljyssä keskilämmöllä parin minuutin ajan. Lisää härkis ja jatka paistamista vielä pari minuuttia. Ota pannu pois levyltä ja lisää joukkoon spelttijyvät ja kaalisilppu. Mausta suolalla maun mukaan, muista että härkis itsessään on melko suolaista.

Lusikoi kaalinlehtien keskelle täytettä ja rullaa ne kääryleiksi. Kiinnitä rullat paistamisen ajaksi hammastikulla tai puuvillalangalla. Paista kuumalla parilapannulla molemmille puolille tummat raidat. Tarjoa puolukoiden kanssa.Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.